Kdo by neměl jíst sardinky?
Kromě mnoha zdraví prospěšných látek však sardinky, ať už syrové nebo konzervované, nepatří mezi ryby doporučované každému. Pacienti s hypertenzí, dnou a ledvinovými kameny by se měli konzumaci vyhnout. Zejména konzervované sardinky obsahují velké množství sodíku a nedoporučují se lidem s vysokým krevním tlakem.
1) Vysoký tlak
Sardinky mají vysoký obsah sodíku. Jedna plechovka poskytuje asi třetinu vaší denní hodnoty, takže máte-li vysoký krevní tlak, měli byste omezit jeho příjem, protože přitahuje vodu a zvyšuje hustotu krve v těle. Chcete-li snížit množství soli, stále si můžete vychutnat sardinky zmenšením velikosti porce.
2) Problémy s dnou
Nejlepší strava u dna je taková, která má nízký obsah purinů, chemické látky, která se rozkládá na kyselinu močovou. Když máte dovnitř, kyselina močová ve vašem těle krystalizuje v kloubech, což způsobuje bolest kloubů. Mastné ryby jako sardinky a ančovičky mají vysoký obsah purinů, takže pokud máte dovnitř, měli byste najít jiné způsoby, jak využít výhod ryb. Můžete pít doplňky rybího tuku nebo jíst třesku.
3) Ledvinové kameny
Stejná kyselina močová, která způsobuje dovnitř, může vést ik ledvinovým kamenům. Jelikož sardinky obsahují puriny, které se rozkládají na kyselinu močovou, nejsou dobrou volbou pro ty, kterým hrozí ledvinové kameny. Vysoký obsah sodíku v sardinkách může také zvýšit vápník v moči, další rizikový faktor pro ledvinové kameny.