Tento sirup bez vaření je skutečný lék. Na podzim av zimě se vyplatí mít ho stále po ruce. Chřipka, nachlazení, oslabená imunita, virózy, nedostatek vitamínů a mnohé další problémy . S tím vším vám pomůže. A chutná i dětem, červenou řepu totiž vůbec není cítit. Dávám ho do čaje, limonád i do receptů na koláče. Výborný a takový zdravý.
Potřebujeme (upravte dávku podle toho, kolik máte červené řepy):
3 kg červená řepa oloupaná
4 citrony (pokud nemáte bio citróny, je dobré umýt jejich octovou vodou, do receptu jde i kůra)
3 l převařené vody – vychladlé
3 – 5 bal. kyseliny citronové (já dala 3, ale v originál receptu je až 5 balíčků, záleží i množství cukru, které použijete)
2,5 kg krupicového cukru (v originály se je jsou až 4 kg cukru, ale to se mi zdálo příliš)
1 bal. konzervačního přípravku
1/2 lahvičky vanilkové aroma
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Citrony dobře omyjeme, červenou řepu nakrájíme a vše spolu umeleme. Hmotu dáme do rendlíku a dobře promícháme – necháme 24 hodin odstát a sem-tam promícháme.
Pak dobře scedíme a šťávu smícháme s cukrem, kyselinou citrónovou, i přípravek na konzervování a esenci. Nyní třeba míchat, dokud se cukr nerozpustí. Potom Nalijme do sterilizovaných lahví a skladujeme na chladném místě. Přidáváme do vlažného čaje, limonád a výborný je i do koláčů – udělá vám krásnou barvičku.
Nezapomínejte, že červená řepa je opravdu silná potravina a dokáže snížit krevní tlak. Osoby, které nízkým tlakem trpí ji musí užívat s rozvahou. Rozhodně to s tímto super- lékem nepřehánějte, je nejlepší v malých dávkách.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj:dobrenoviny.sk