Tento recept na zavařování jsem našla asi před čtyřmi lety na internetu a mohu ho doporučit každému, kdo chce zavařovat zdravěji a jednodušeji.

Ovoce je sladké i samo o sobě, nepotřebujete žádné přeslazené nálevy. Takto zavařené švestky chutnají skutečně výborně, jsou slaďoučké a klidně si je mohou dopřát i cukrovkáři.

Co budeme potřebovat:

  • rozpůlené švestky
  • čisté sklenice na zavařování

postup přípravy najdete na druhé stránce..

xx_xx

postup:

Švestky si důkladně omyjeme, rozpůlíme a ukládáme do sklenic. Nebojte se je do sklenice i vtlačit, během zavařování se zmenší. Když je vyndáte ze sklenic, budou asi tak do ¾ sklenice – to je v pořádku.

Sklenice dobře zavřeme a vložíme do hrnce na zavařování a přidáme i vodu. Zapneme plamen, do vody dáme teploměr a necháme v hrnci, dokud teplota nevystoupí na 100 stupňů.

Potom vypneme a sklenice necháme v hrnci vychladnout. Potom vyjmeme a skladujeme jako všechny ostatní zavařeniny. Používáme do koláčů nebo jako sladkou přílohu k obědu.