Recept na tyto pagáče mám doma už opravdu dlouho a peču podle něj skoro každý týden. U nás jdou na odbyt zejména tyto škvarkové, ale pokud nemáte škvarky, klidně udělejte jen s máslem a bramborami. Podle tohoto receptu se zaručeně vydaří.

Pokračování na další straně…

potřebujeme:

½ kg hladké mouky

2,5 dcl vlažného mléka

1 kostka čerstvého droždí + trocha cukru

2,5 lžičky soli

1 dcl oleje

1 vejce

dále:

½ másla

3 středně velké brambory uvařené ve slupce

150 – 200 g škvarků

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

V troše mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Když vyjde kvásek smícháme ho s ostatními přísadami na těsto. Těsto přendáme na pracovní desku a vyválíme na tenko.

Na těsto nastrouháme ½ másla, brambory a nasypeme škvarky.

Těsto překládáme jako listové těsto – 3x, vždy po 20 minutách necháme odstát. Po třetím přeložení vykrajujeme z těsta pagáče.

Pagáčiky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Máslo, brambory a škvarky můžete přidávat na těsto postupně, já dávám hned před prvním skládáním. Těsto se může nechat i chvíli kynout ale není to nutné. Pagáčiky jsou krásné nadýchané a měkoučké.

Zdroj.Tojenapad.sk