Recept na tyto pagáče mám doma už opravdu dlouho a peču podle něj skoro každý týden. U nás jdou na odbyt zejména tyto škvarkové, ale pokud nemáte škvarky, klidně udělejte jen s máslem a bramborami. Podle tohoto receptu se zaručeně vydaří.
Pokračování na další straně…
potřebujeme:
½ kg hladké mouky
2,5 dcl vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí + trocha cukru
2,5 lžičky soli
1 dcl oleje
1 vejce
dále:
½ másla
3 středně velké brambory uvařené ve slupce
150 – 200 g škvarků
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
V troše mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Když vyjde kvásek smícháme ho s ostatními přísadami na těsto. Těsto přendáme na pracovní desku a vyválíme na tenko.
Na těsto nastrouháme ½ másla, brambory a nasypeme škvarky.
Těsto překládáme jako listové těsto – 3x, vždy po 20 minutách necháme odstát. Po třetím přeložení vykrajujeme z těsta pagáče.
Pagáčiky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Máslo, brambory a škvarky můžete přidávat na těsto postupně, já dávám hned před prvním skládáním. Těsto se může nechat i chvíli kynout ale není to nutné. Pagáčiky jsou krásné nadýchané a měkoučké.
Zdroj.Tojenapad.sk