Toto těsto využijete opravdu na všechno, je univerzální na sladké i slané pečení. Děláme z něho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoduše všechno. Do těsta nejde vajíčko, je velmi vláčné a jemné, opravdu prvotřídní. U nás v rodině se tento recept dědí a ráda ho posunu i dál, zkuste a nebudete litovat.
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
500 g mouka hladká speciál
150 ml olej
300 ml vlažné mléko
1 KL sůl
1 PL cukr krystal
1 sáček dušenou droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Pokud požíváte čerstvé droždí, klasicky si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, cukru a droždí. Počkáme, dokud kvásek vyjde a následně smícháme s ostatními přísadami.
Pokud používáte sušené droždí, postup je ještě jednodušší. Ze surovin si zamícháme těsto tak, že přidáme všechny suroviny a nakonec přidáváme mléko, které musí být vlažné. Těsto poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě cca. 45 minut.
Potom z těsta můžete připravit dobroty podle své chuti – prvotřídní záviny, buchty, koláče, nebo například i skvělou pizzu či slané hlemýždě.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj:dobrenoviny.sk