Vejce se dají připravit skutečně na tisíce způsobů, ale mnozí lidé neznají ty nejlepší vychytávky, tipy a zlepšováky. Sesbírali jsme je pro vás zde, na jednom místě. Když budete potřebovat zužitkovat vajíčka, nebo z nich připravit speciální jídlo, které navíc i krásně vypadá, toto se vám bude určitě hodit – vyzkoušejte je fialové, nakládané, pečené nebo nadýchané jako obláček!

Pokračování na další straně…

xx_xx

kuřátka

potřebujeme:

  • 5 vajec,
  • 100 g tvarohu
  • 1 lžíci zakysané smetany,
  • 1 lžička hořčice,
  • 1 lžička majonézy,
  • sůl,
  • pepř,
  • nakrájenou zelenou cibulku,
  • 2 malé mrkve,
  • 1 olivy.

Příprava:

Vejce uvaříme natvrdo. Smícháme tvaroh s kyselou smetanou, solí, pepřem, majonézou, hořčicí a nakrájenou zelenou cibulkou. Odřízneme jeden konec vajíček, tak, abychom vybrali žloutek – žloutky pak promíchám s připravenou směsí a navrstvíme zpět do neporušeného bílku a přikryjeme odříznutou částí – čímž vytvoříme jakýsi klobouček. Mrkev nakrájíme na malé kousky a vytvoříme z ní zobáček a nohy. Očka vytvoříme z kousků oliv.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Vajíčka z aspiku


Velikonoční pohoštění: Barevné želatinové kraslice

potřebujeme:
10 skořápek z vajíček – umytých a vysušených

2 šálky hovězího vývaru

20 g želatiny v prášku

1 červenou papriku

1 šálek sterilované kukuřice – scezené z nálevu

300 g šunky nakrájené nadrobno

Několik větviček kopru nebo jiných bylinek

postup:
Na tupé straně každého vajíčka je třeba vytvořit otvor o průměru 1,5 – 2 cm, kterým budeme vejce plnit. Potom vejce vložíme do obalu, aby pevně stáli.

Želatinu necháme nabobtnat ve vývaru. Potom zahříváním rozpustíme na plameni (nevaříme).

Do vajec vložíme náplň ze šunky, kukuřice, papriky a větviček kopru. Zalijeme želatinou a vložíme do chladničky ztuhnout.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Z chleba ve vajíčku je najednou nejlepší jídlo dne

Když budete příště dělat chlebíček ve vajíčku, zkuste toto vylepšení: Není to o nic složitější, výsledek je však nesrovnatelný!

Potřebujeme (na dvě porce):

4 krajíce staršího chleba

kysanou smetanu

2-3 stroužky česneku

1-2 lžičky hořčice

2 vajíčka

2 plátky sýra

2 plátky salámu

Sůl a pepř

strouhaný sýr

postup:

Vejce ušleháme se smetanou, hořčicí, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Těstíčko by mělo být hustší. Připravíme si plech, který zlehka vymažeme.

Dva krajíce chleba obalíme ve vaječné směsi a uložíme na plech vedle sebe. Na plátky uložíme šunku a sýr a přikryjeme druhým krajícem obaleného chleba. Přelijeme zbylým těstíčkem a posypeme sýrem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme, dokud není chlebíček z jedné strany zlatavý. Pak obrátíme a necháme zapéct iz druhé strany.

Ještě jeden skvělý tip!

Krajíce chleba jen uložte na plech a přelijte vaječném-česnekovou směsí. Šup do trouby a za  chvíli podáváte tuto lahůdku. 

Omrzel vás obyčejný chlebíček ve vajíčku?  Krajíce jen uložte na plech, zalijte česnekovou směsí a na smaženou klasiku si už nevzpomenete!

2. Šup s nimi do trouby

Zlepšovák, jak připravit klidně i 24 vajec najednou, bez vaření a hlídání čas. Stačí, když je dáte na muffinový plech, vždy jedno vejce do jednoho otvoru. Vejce musí mít pokojovou teplotu, takže je vyjměte ideálně 15 minut před pečením. Šup do trouby vyhřáté na 160 stupňů na 25 minut (pokud chcete úplně natvrdo, nechte o 5 minut déle). Já jsem tak minule připravila najednou 24 vajec natvrdo do vajíčkový hodů salátu a byla to perfektní věc, protože sporák jsem potřebovala mít volný na jiné dobroty.

Máte rádi červenou řepu? Díky ní můžete z vajec vytvořit úžasné barevné dekorace, které jsou navíc i velmi chutné a 100% jedlé. Vše, co potřebujete, je naložit vejce do šťávy z červené řepy. Je to zcela jednoduché.

Pokračování na další straně…

xx_xx

4. Zapomeňte na obyčejné volské oko

Zapomeňte na obyčejné volské oko: Toto je mnohem lepší!

Tento nápad jsem také zkusila tehdy, když jsem potřebovala dát na stůl nějaké pěkné pohoštění a hodně toho v chladničce nebylo. Tato načechraná Dobrotka vypadá skvěl a chutná ještě lépe . Jednoduše vejce rozdělíte, z bílků ušleháte sníh a navrstvit ho na plech jako ostrůvky. Na ně uložíte žloutek a šup do trouby. 

5

5. Nakládané vajíčka

Když budete nakládat zeleninu, přidejte do sklenic i pár vajec: Netřeba zavařovat a je to pochoutka jako hrom!

K nakládaným okurkám, Čalamáda a nejrůznějším dobrůtky si určitě připište i tento nápad.

potřebujeme:

10 vajec uvařených natvrdo a oloupaných

6 stroužků česneku

6 ks cherry rajčat

1 papriku nakrájenou

1 cibuli nakrájenou

Pokud máte řadu pálivé tak i jednu feferonku

nálev:

200 ml octa

1 l vody

7 kuliček pepře

7 kuliček nového koření

2-3 bobkové listy

1 lžíci soli

2 lžíce cukru

1 lžíci hořčičného semínka

postup:

Je to velmi jednoduché v hrnci smícháme všechny přísady na nálev a necháme převařit.

Do sklenic ukládáme vejce a překládáme ostatní zeleninou. Do sklenic pak nalijeme horký nálev a když vyhládne, dobře uzavřeme víčkem. Pokud nechcete, nemusíte volit různé druhy zeleniny, stačí i jen cibule a česnek.

Vychladlé sklenice vložíme do lednice a necháme odležet 3 dny, pak si můžeme pochutnávat. Je to skutečně dobrota.

7. Starší chlebík + vajíčka = perfektní slané koláčky

Zapomeňte na obyčejný chlebíček ve vajíčku: Vyzkoušíte tuto pochoutku ze staršího chleba a už nikdy nebudete váhat, co na večeři!

Muffinky, které můžete podávat například jako výbornou přílohu. Jsou výborné a na přípravu zcela jednoduché. Já doma používám i jako náhradu za klasický chléb ve vajíčku. 

8. Omrzely vás obyčejné chlebíčky, dejte na stůl před vašich hostů toto!

Zapomeňte na obyčejné obložené chlebíčky: Když je připravíte takto, vaši hosté vás budou nosit na rukou!

Moje děti nad obyčejnými chleby ohrnují nos, ale když jim dám na stůl toto, skočí po tom jako zběsilé. : D Je to vynikající pochoutka, kterou vyčarujete z obyčejného toastového chleba a oblíbených ingrediencí. Výsledkem je skvělé jídlo, které skvěle vypadá a ještě lépe chutná.

potřebujeme:

12 plátků toastového chleba

6 plátků šunky

6 obyčejných vajec (12 křepelčích)

1 ks rajčata nebo 3-4 cherry rajčata

100 g strouhaného sýra – volitelné

Zelené bylinky (kopr, petrželku, …)

Sůl, Černé mletý pepř

Zdroj:tojenapad.sk