Vyzkoušejte koblihy podle tohoto skvělého receptu, pro změnu v troubě. Jsou úžasně lahodné, měkoučké a nadýchané. A co je nejlepší, nejsou nasáklé olejem!

potřebujeme:

500 g polohrubé mouky

30 g čerstvého droždí

280-300 ml mléka

70 g kr. cukru

2 žloutky

50 g másla

½ lžičky soli

Na náplň:

Džem podle chuti nebo povidla

Na potření:

rozpuštěné máslo

Na posypání:

moučkový cukr

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

½ mléka zahřejeme, přidáme rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru. Počkáme, dokud vyjde kvásek.

Do samostatné misky nasypeme mouku, přidáme sůl, zbylý cukr, žloutky, máslo, mléko a kvásek. Promícháme a vypracujeme hladké, vláčné těsto.

Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Potom těsto přemístit, opět přikryjeme a necháme ještě přibližně půl hodinku – až hodinku kynout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na plát silný asi 2 cm. Z těsta pomocí poháru vykrajujeme kruhy, které přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Do každého kousku uděláme menší jamku – můžeme na to použít ručku vařečky nebo lžičku. Přikryjeme utěrkou a dokud se zahřeje trouba, necháme ještě kynout (přibližně 20 minut).

Pečeme při teplotě 190 stupňů dokud povrch šišek není zlatavý.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a do otvoru naplníme marmeládu. Nakonec posypeme práškovým cukrem.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj:itromhab.blogspot.com