Brokolice je skvělá potravina plná vitamínů, živin a stopových prvků, které naše tělo potřebuje. Na podzim a v zimě je tato zelenina obzvlášť prospěšná pro naše zdraví. Kromě toho, že podporuje imunitu a celkové zdraví, jde o jednu z nejzdravějších potravin vůbec.
Brokolice se pro vysoký obsah vitamínu C řadí mezi deset nejzdravějších potravin na světě . Za svou tmavozelenou barvu vděčí svým předchůdcem z Apeninského poloostrova, odkud se rozšířila do celého světa.
Co obsahuje brokolice?
Bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, minimum tuku, železo, zinek, vápník, selen, sodík, hořčík, fosfor, draslík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
Účinky brokolice – zdraví
- podporuje imunitu
- Detoxikuje vnitřní prostředí organismu
- Chrání buňky před volnými radikály – prevence před rakovinou
- Chrání tělo před infekcemi, viry – antiseptické účinky
- Účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- Udržuje pevné a silné srdce a cévy
- Odstraňuje nadbytečný cholesterol z krve
- Prevence proti žaludečním vředům
- Prevence před onemocněním ledvin
- Urychluje metabolismus – podpora hubnutí
- Zlepšuje trávení a vyprazdňování
- Obnovuje střevní mikroflóru
- Zlepšuje a zpevňuje pokožku
- Podporuje tvorbu krve
- Zlepšuje celkovou pohodu těla
- Podporuje funkci mozku
- Podporuje tvorbu svalové hmoty
- Zklidňuje nervový systém
- Prevence proti Osteoporóze – posílení kostní tkáně
Pokračování na další straně…
xx_xxBrokolicová sytá polévka
Potřebujeme pro 4 osoby:
50 dkg brokolice
10 dkg sýra
2 ks mrkve
1,6 dl smetany na vaření
1 červená cibule
2 dkg másla
špetka
sůl
muškátový oříšek
1 kostka bujónu (slepičí, zeleninový – nejlepší je použít domácí bujón)
postup:
Umyjte brokolici a rozdělte na růžičky. Očistěte mrkev, nastrouhejte na jemno, oloupejte červenou cibuli nakrájejte ji. Rozpusťte máslo na pánvi a osmažte cibuli. Přidejte mrkev, brokolici a nalijte tolik vody nebo vývaru, kolik budete chtít mít polévky. Povařte vývar asi 15 minut.
Když zelenina změkne, přidejte smetanu, bujónem, pepřem, muškátovým oříškem, solí a promíchejte. V případě potřeby lze zředit troškou vody. Přidejte sýr a znovu převařte Pokud roztaje, můžete jej odebrat z ohně.
Fit brokolicové karbanátky
potřebujeme:
1 středně velkou brokolici
2 vejce
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce celozrnné strouhanky
1 lžíci sezamových semínek
2 lžíce dýňových semieniek
2 lžíce slunečnicových semínek
1 svazek petržele
Sůl a pepř podle chuti
postup:
Brokolici omyjeme, rozdělíme na menší kousky a velmi krátce povaříme ve slané vodě (případně spaříme) aby brokolice trochu změkla. Potom okamžitě zalijeme studenou vodou, abychom okamžitě zastavily proces vaření.
Semínka smícháme a nasucho opražíme na pánvi. Brokolici přendáme do mixéru a rozmixujeme. V misce smícháme rozmixovanou brokolici, nasekanou petrželku, vejce, ovesné vločky, semínka, sůl a pepř. Nakonec přimícháme strouhanku tak, abychom získali dobrou konzistenci pro tvarování karbanátek.
Z těsta tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na olivovém oleji z obou stran dozlatova.
Pokračování na další straně…
xx_xx
Brokolicová krémová
potřebujeme:
60 dkg brambor
0,5 hlávky brokolice
100 g strouhaného sýra
2 dl smetany na šlehání
3 plátky slaniny
3 lžíce oleje
1 kus cibule
1 kus bobkového listu
1 bujón zeleninový
Sůl, pepř, muškátový oříšek
postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobno. Nakrájíme si i slaninu nadrobno a osmahneme na troše oleje dozlatova. Nakrájenou cibuli pokrájíme a osmažíme ve zbytkem tuku, pak přidáme brambory a brokolici nakrájí na růžičky.
Zalijeme jedním a půl litrem vody, přidáme bujón. sůl, pepř, muškátový oříšek a bobkový list. Vaříme doměkka přibližně 20 minut. Nakonec přidáme do polévky smetanu, strouhaný sýr a můžeme ještě rozmixovat – pokud chcete mít v polévce kousky zeleniny tak mixování můžete vynechat. Podáváme s osmaženou Slaninou.
Zdravé placky ze zeleniny
potřebujeme:
200 g květáku
1 mrkev
2 stroužky česneku
pepř
3 lžíce olivového oleje
200 g brokolice
1 cibuli
2 brambory uvařené
100 g ovesných vloček
sůl
postup:
Uvařené brambory nastrouháme. Stejně nastrouháme i mrkev. Cibuli, česnek a bylinky pokrájejte na co nejmenší kousky. Brokolici a květák si nakrájejte na kousky vložte do misky a zalijte vodou. Takto zalité je dejte na 3 minuty do mikrovlnky. Nakonec brokolicová-květákové směs rozmixujte.
Všechny připravené ingredience nakonec smíchejte v jedné misce. Míchejte dokud nevznikne ucelená směs. Z hotové směsi vytvořte malé hromádky, které vyformujte do placky. Poklademe je na plech pokrytý pečícím papírem a pečte 15 minut při teplotě 220 stupňů. Po 15-ti minutách je otočte a pečte dalších 15 minut.
Podávat je můžete s vařenými bramborami nebo jen jednoduchým zeleninovým salátem. Pokud je chcete jíst jen samé, doporučujeme česnekový dip (zakysaná smetana, 2 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl a pepř).
Pokračování na další straně…
xx_xxBrokolicová omáčka
potřebujeme:
1 větší cibule
2 ks kuřecích prsou
sůl
pepř
oregano
šlehačka
3-4 tavené sýry
tvrdý sýr
brokolice vařená v páře
libovolné těstoviny
postup:
V pánvi osmahneme jednu větší cibuli. Mezitím kuřecí maso osolíme, opepříme a necháme chviličku odstát. Potom zprudka opečeme na rozpáleném oleji, zalijeme smetanou, dochutíme a vmícháme i tavený sýr (rozmícháme ho, čímž se omáčka zahustí). Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a podle toho, jaká hustá je omáčka, přidejte i tvrdý sýr. Pokud je řídká, přidejte více sýra, pokud hustá, přidejte méně a zbytek nechte na ozdobu.Na závěr přidáme brokolici uvařenou v páře, rozebranou na maličké růžičky, jemně zamíchejte a je to. Podáváme s těstovinami, nebo jinou přílohou.
Brokolice zapečená se sýrem a šunkou
potřebujeme:
300 g brokolice rozdělené na růžičky
150-200 g šunky nakrájené na kostičky
200 g nastrouhané nízkotučné mozzarely
5 vajec
50 g najemno nasekané zelené cibulky
Sůl a pepř
postup:
Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 2 minuty. Potom slijeme a necháme chvíli okapat.
Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem. Na dno uložíme kousky brokolice, šunku, strouhaný sýr a zelenou cibulku.
Vejce rozšleháme a ochutíme solí a kořením. Touto směsí zalijeme suroviny na plechu a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.
Brokolicové lívance se sýrem a česnekem
Skvělá večeře nebo rychlý oběd s jednoduchou přípravou a skvělou chutí. Místo brokolice můžeme použít i jinou oblíbenou zeleninu jako květák, cuketu či dýni.
potřebujeme:
1 hlávku brokolice
1 vejce
50 g strouhaného sýra
6 lžic hladké mouky
1 stroužek česneku
1 bílý jogurt
Sůl a pepř podle chuti
Rostlinný olej na smažení
postup:
Brokolici uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout.
Pak brokolici přendáme do větší misky, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem, jogurtem, sýrem, moukou a prolisovaným česnekem. Vznikne nám středně husté těstíčko, které opepříme a osolíme podle chuti.
Z těsta dávkujeme na rozpálenou pánev jednotlivé lívance, které osmažíme z obou stran dozlatova.
Podáváme se zakysanou smetanou nebo oblíbenou omáčkou.
Kuřecí kousky s brokolicí a žampiony
potřebujeme:
300 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
250 g brokolice
150 g žampionů
1 středně velkou cibulku nakrájenou nadrobno
2 polévkové lžíce mouky
Na marinádu:
1 stroužek česneku
1/2 lžíce jedlého škrobu (volitelné)
200 ml zeleninového nebo slepičího vývaru
3 lžičky medu
3 lžičky sójové omáčky
20 g čerstvého zázvoru (nebo 1 lžička sušeného)
1,5 lžíce oleje (slunečnice nebo olivový olej)
Sůl, pepř podle chuti
postup:
Kuřecí masíčko osolíme a obalíme v mouce.
Brokolici rozdělíme na růžičky a všechny přísady na marinádu smícháme.
Na pánvi na oleji opražíme dozlatova kuřecí masíčko a pak ho vyjmeme.
Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, brokolici a žampiony. Zalijeme marinádou a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme do pánve masíčko a vše spolu ještě krátce povaříme.
Pokračování na další straně…
xx_xxBleskové těstoviny se šunkou a brokolicí
potřebujeme:
300 g těstovin
300 g brokolice
150 g šunky nakrájené na nudličky
1 šálek zakysané smetany
1 šálek smetany ke šlehání
100 ml mléka
100 g strouhaného sýra
Sůl, pepř, muškátový oříšek
postup:
Těstoviny uvaříme ve vroucí vodě podle návodu na obalu (cca 7 minut) as těstovinami krátce povaříme i brokolici natrhanou na růžičky.
15-minutová verze z pánve: Všechny přísady na omáčku smícháme na pánvi, přivedeme do varu a přidáme těstoviny s brokolicí. Promícháme, posypu sýrem a hned podáváme
Verze z trouby (o něco delší ale výborná): Uvařené těstoviny navrstvíme na pekáč, přidáme i brokolici a zalijeme omáčkou, posypeme sýrem. Dáme do trouby na 180 stupňů vařit na 20 minut.
Brokolicový těstovinový salát
potřebujeme:
200 g těstovin (vruty, penne …)
1 středně velká brokolice (asi 200 g) + 1 lžička cukru (volitelné)
1 plechovka kukuřice
100 g šunky na kostičky nakrájené
1/2 petrželky
1 stroužek česneku
3 lžíce přírodního jogurtu
3 lžíce majonézy
sůl a pepř podle chuti
postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu a scedíme. Brokolici si uvaříme v jiném hrnci s trochou soli a 1 lžičkou cukru (vaříme tak, aby brokolice zůstala pevná a nerozvařila se celkem) – scedíme. Nyní jen smícháme těstoviny, brokolici, nakrájenou šunku a scezené kukuřici. V misce si utřeme jogurt s majonézou, česnekem, solí, pepřem a natí. Vmícháme do salátu a máme hotovo – podáváme teplé i studené.
Salát je nejlepší, když se nechá odležet asi 30 minut, ale to u nás nehrozí, jíme ho ještě teplý.
Zdroj:indexvas.hu