Brokolice je skvělá potravina plná vitamínů, živin a stopových prvků, které naše tělo potřebuje. Na podzim a v zimě je tato zelenina obzvlášť prospěšná pro naše zdraví. Kromě toho, že podporuje imunitu a celkové zdraví, jde o jednu z nejzdravějších potravin vůbec.

Brokolice se pro vysoký obsah vitamínu C řadí mezi deset nejzdravějších potravin na světě . Za svou tmavozelenou barvu vděčí svým předchůdcem z Apeninského poloostrova, odkud se rozšířila do celého světa.

Co obsahuje brokolice?

Bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, minimum tuku, železo, zinek, vápník, selen, sodík, hořčík, fosfor, draslík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou

Účinky brokolice – zdraví

  • podporuje imunitu
  • Detoxikuje vnitřní prostředí organismu
  • Chrání buňky před volnými radikály – prevence před rakovinou
  • Chrání tělo před infekcemi, viry – antiseptické účinky
  • Účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Udržuje pevné a silné srdce a cévy
  • Odstraňuje nadbytečný cholesterol z krve
  • Prevence proti žaludečním vředům
  • Prevence před onemocněním ledvin
  • Urychluje metabolismus – podpora hubnutí
  • Zlepšuje trávení a vyprazdňování
  • Obnovuje střevní mikroflóru
  • Zlepšuje a zpevňuje pokožku
  • Podporuje tvorbu krve
  • Zlepšuje celkovou pohodu těla
  • Podporuje funkci mozku
  • Podporuje tvorbu svalové hmoty
  • Zklidňuje nervový systém
  • Prevence proti Osteoporóze – posílení kostní tkáně

Pokračování na další straně…

xx_xx

Brokolicová sytá polévka

Potřebujeme pro 4 osoby:

50 dkg brokolice

10 dkg sýra

2 ks mrkve

1,6 dl smetany na vaření

1 červená cibule

2 dkg másla

špetka

sůl

muškátový oříšek

1 kostka bujónu (slepičí, zeleninový – nejlepší je použít domácí bujón)

postup:

Umyjte brokolici a rozdělte na růžičky. Očistěte mrkev, nastrouhejte na jemno, oloupejte červenou cibuli nakrájejte ji. Rozpusťte máslo na pánvi a osmažte cibuli. Přidejte mrkev, brokolici a nalijte tolik vody nebo vývaru, kolik budete chtít mít polévky. Povařte vývar asi 15 minut.

Když zelenina změkne, přidejte smetanu, bujónem, pepřem, muškátovým oříškem, solí a promíchejte. V případě potřeby lze zředit troškou vody. Přidejte sýr a znovu převařte Pokud roztaje, můžete jej odebrat z ohně.

Fit brokolicové karbanátky

potřebujeme:

1 středně velkou brokolici

2 vejce

4 lžíce ovesných vloček

2 lžíce celozrnné strouhanky

1 lžíci sezamových semínek

2 lžíce dýňových semieniek

2 lžíce slunečnicových semínek

1 svazek petržele

Sůl a pepř podle chuti

postup:

Brokolici omyjeme, rozdělíme na menší kousky a velmi krátce povaříme ve slané vodě (případně spaříme) aby brokolice trochu změkla. Potom okamžitě zalijeme studenou vodou, abychom okamžitě zastavily proces vaření.

Semínka smícháme a nasucho opražíme na pánvi. Brokolici přendáme do mixéru a rozmixujeme. V misce smícháme rozmixovanou brokolici, nasekanou petrželku, vejce, ovesné vločky, semínka, sůl a pepř. Nakonec přimícháme strouhanku tak, abychom získali dobrou konzistenci pro tvarování karbanátek.

Z těsta tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na olivovém oleji z obou stran dozlatova.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Brokolicová krémová

potřebujeme:

60 dkg brambor

0,5 hlávky brokolice

100 g strouhaného sýra

2 dl smetany na šlehání

3 plátky slaniny

3 lžíce oleje

1 kus cibule

1 kus bobkového listu

1 bujón zeleninový

Sůl, pepř, muškátový oříšek

postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobno. Nakrájíme si i slaninu nadrobno a osmahneme na troše oleje dozlatova. Nakrájenou cibuli pokrájíme a osmažíme ve zbytkem tuku, pak přidáme brambory a brokolici nakrájí na růžičky.

Zalijeme jedním a půl litrem vody, přidáme bujón. sůl, pepř, muškátový oříšek a bobkový list. Vaříme doměkka přibližně 20 minut. Nakonec přidáme do polévky smetanu, strouhaný sýr a můžeme ještě rozmixovat – pokud chcete mít v polévce kousky zeleniny tak mixování můžete vynechat. Podáváme s osmaženou Slaninou.

Zdravé placky ze zeleniny

potřebujeme:

200 g květáku

1 mrkev

2 stroužky česneku

pepř

3 lžíce olivového oleje

200 g brokolice

1 cibuli

2 brambory uvařené

100 g ovesných vloček

sůl

postup:

Uvařené brambory nastrouháme. Stejně nastrouháme i mrkev. Cibuli, česnek a bylinky pokrájejte na co nejmenší kousky. Brokolici a květák si nakrájejte na kousky vložte do misky a zalijte vodou. Takto zalité je dejte na 3 minuty do mikrovlnky. Nakonec brokolicová-květákové směs rozmixujte.

Všechny připravené ingredience nakonec smíchejte v jedné misce. Míchejte dokud nevznikne ucelená směs. Z hotové směsi vytvořte malé hromádky, které vyformujte do placky. Poklademe je na plech pokrytý pečícím papírem a pečte 15 minut při teplotě 220 stupňů. Po 15-ti minutách je otočte a pečte dalších 15 minut.

Podávat je můžete s vařenými bramborami nebo jen jednoduchým zeleninovým salátem. Pokud je chcete jíst jen samé, doporučujeme česnekový dip (zakysaná smetana, 2 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl a pepř).

Pokračování na další straně…

xx_xx

Brokolicová omáčka

potřebujeme:

1 větší cibule

2 ks kuřecích prsou

sůl

pepř

oregano

šlehačka

3-4 tavené sýry

tvrdý sýr

brokolice vařená v páře

libovolné těstoviny

postup:

V pánvi osmahneme jednu větší cibuli. Mezitím kuřecí maso osolíme, opepříme a necháme chviličku odstát. Potom zprudka opečeme na rozpáleném oleji, zalijeme smetanou, dochutíme a vmícháme i tavený sýr (rozmícháme ho, čímž se omáčka zahustí). Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a podle toho, jaká hustá je omáčka, přidejte i tvrdý sýr. Pokud je řídká, přidejte více sýra, pokud hustá, přidejte méně a zbytek nechte na ozdobu.Na závěr přidáme brokolici uvařenou v páře, rozebranou na maličké růžičky, jemně zamíchejte a je to. Podáváme s těstovinami, nebo jinou přílohou.

Brokolice zapečená se sýrem a šunkou

potřebujeme:

300 g brokolice rozdělené na růžičky

150-200 g šunky nakrájené na kostičky

200 g nastrouhané nízkotučné mozzarely

5 vajec

50 g najemno nasekané zelené cibulky

Sůl a pepř

postup:

Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 2 minuty. Potom slijeme a necháme chvíli okapat.

Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem. Na dno uložíme kousky brokolice, šunku, strouhaný sýr a zelenou cibulku.

Vejce rozšleháme a ochutíme solí a kořením. Touto směsí zalijeme suroviny na plechu a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.

Brokolicové lívance se sýrem a česnekem

Brokolicové lívance se sýrem a česnekem

Skvělá večeře nebo rychlý oběd s jednoduchou přípravou a skvělou chutí. Místo brokolice můžeme použít i jinou oblíbenou zeleninu jako květák, cuketu či dýni.

potřebujeme:

1 hlávku brokolice

1 vejce

50 g strouhaného sýra

6 lžic hladké mouky

1 stroužek česneku

1 bílý jogurt

Sůl a pepř podle chuti

Rostlinný olej na smažení

postup:

Brokolici uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout.

Pak brokolici přendáme do větší misky, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem, jogurtem, sýrem, moukou a prolisovaným česnekem. Vznikne nám středně husté těstíčko, které opepříme a osolíme podle chuti.

Z těsta dávkujeme na rozpálenou pánev jednotlivé lívance, které osmažíme z obou stran dozlatova.

Podáváme se zakysanou smetanou nebo oblíbenou omáčkou.

Kuřecí kousky s brokolicí a žampiony

potřebujeme:

300 g kuřecích prsou nakrájených na kostky

250 g brokolice

150 g žampionů

1 středně velkou cibulku nakrájenou nadrobno

2 polévkové lžíce mouky

Na marinádu:

1 stroužek česneku

1/2 lžíce jedlého škrobu (volitelné)

200 ml zeleninového nebo slepičího vývaru

3 lžičky medu

3 lžičky sójové omáčky

20 g čerstvého zázvoru (nebo 1 lžička sušeného)

1,5 lžíce oleje (slunečnice nebo olivový olej)

Sůl, pepř podle chuti

postup:

Kuřecí masíčko osolíme a obalíme v mouce.

Brokolici rozdělíme na růžičky a všechny přísady na marinádu smícháme.

Na pánvi na oleji opražíme dozlatova kuřecí masíčko a pak ho vyjmeme.

Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, brokolici a žampiony. Zalijeme marinádou a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme do pánve masíčko a vše spolu ještě krátce povaříme.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Bleskové těstoviny se šunkou a brokolicí

potřebujeme:

300 g těstovin

300 g brokolice

150 g šunky nakrájené na nudličky

1 šálek zakysané smetany

1 šálek smetany ke šlehání

100 ml mléka

100 g strouhaného sýra

Sůl, pepř, muškátový oříšek

postup:

Těstoviny uvaříme ve vroucí vodě podle návodu na obalu (cca 7 minut) as těstovinami krátce povaříme i brokolici natrhanou na růžičky.

15-minutová verze z pánve: Všechny přísady na omáčku smícháme na pánvi, přivedeme do varu a přidáme těstoviny s brokolicí. Promícháme, posypu sýrem a hned podáváme

Verze z trouby (o něco delší ale výborná): Uvařené těstoviny navrstvíme na pekáč, přidáme i brokolici a zalijeme omáčkou, posypeme sýrem. Dáme do trouby na 180 stupňů vařit na 20 minut.

Brokolicový těstovinový salát

potřebujeme:

200 g těstovin (vruty, penne …)
1 středně velká brokolice (asi 200 g) + 1 lžička cukru (volitelné)
1 plechovka kukuřice
100 g šunky na kostičky nakrájené
1/2 petrželky
1 stroužek česneku
3 lžíce přírodního jogurtu
3 lžíce majonézy
sůl a pepř podle chuti

postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu a scedíme. Brokolici si uvaříme v jiném hrnci s trochou soli a 1 lžičkou cukru (vaříme tak, aby brokolice zůstala pevná a nerozvařila se celkem) – scedíme. Nyní jen smícháme těstoviny, brokolici, nakrájenou šunku a scezené kukuřici. V misce si utřeme jogurt s majonézou, česnekem, solí, pepřem a natí. Vmícháme do salátu a máme hotovo – podáváme teplé i studené.
Salát je nejlepší, když se nechá odležet asi 30 minut, ale to u nás nehrozí, jíme ho ještě teplý.

Zdroj:indexvas.hu