Dnes je velmi populární zajímat se o to, co vlastně jíme. Zajímá nás složení potravin, které vkládáme do košíku.

Studujeme na obalech všechny informace, které nám výrobce nabízí. Polovině možná ani nerozumíme a druhé polovině nedůvěřujeme.

Ať už máme, nebo nemáme nastudováno, vyděsí nás termín palmový olej.

Pokud se rozhodnete pro domácí máslo podle našeho receptu, strašáka jménem palmový olej se nemusíte obávat.

Počítejte s tím, že z 1 litru kvalitní smetany získáte přibližně 700 g másla.

ingredience

  • cca 1 litr smetany na šlehání, nejlépe 35%

postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx

Postup:

1) Do hluboké mísy si nalijeme všechnu smetanu. A začneme šlehat. Můžete metličkou, nebo elektrickým šlehačem. Po chvíli vám vznikne šlehačka.

2) Když nám vznikne šlehačka, přichází na řadu ponorný mixér. Opakovaným namáčením mixéru se Vám stále více začne vylučovat podmáslí. To si můžete schovat a později jej použít např. Na těsto na chléb. Stále pokračujte v mixování.

3) Máslové hrudky, které se Vám tvoří, jsou to, co chceme. Až se Vám bude máslo zdát dostatečně hutné, vyklopte ho a podmáslí slijte.

4) Poté na desce hnětejte pod proudem studené vody vzniklé máslo. Zbavíte tak máslo zbytků syrovátky. To je nejlepší dělat do doby, než z másla vychází čirá voda.

5) Máslo si můžete také libovolně dochutit solí nebo bylinkami.