Vyzkoušejte si udělat koblihy podle tohoto skvělého receptu, pro změnu v troubě. Jsou úžasně lahodné, měkoučké a nadýchané. A co je na nich to nejlepší? – nejsou nasáklé olejem!
ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 280-300 ml mléka
- 70 g kr. cukru
- 2 žloutky
- 50 g másla
- ½ lžičky soli
Na náplň:
- Džem podle chuti nebo povidla
Na potření:
- Rozpuštěné máslo
Na posypání:
- moučkový cukr
Postup přípravy najdete na druhé stránce..
xx_xx
postup:
½ mléka zahřejeme, přidáme rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru. Počkáme než vyjde kvásek.
Do samostatné misky nasypeme mouku, přidáme sůl, zbylý cukr, žloutky, máslo, mléko a kvásek. Promícháme a vypracujeme hladké, vláčné těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Potom těsto přemístíme, opět přikryjeme a necháme ještě přibližně půl hodinku – až hodinku kynout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na plát silný asi 2 cm. Z těsta pomocí poháru vykrajujeme kruhy, které přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
Do každého kousku uděláme menší jamku – můžeme na to použít vařečku nebo lžičku.
Přikryjeme utěrkou a než se zahřeje trouba, necháme ještě kynout (přibližně 20 minut).
Pečeme při teplotě 190 stupňů než povrch koblížků není zlatavý.
Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a do otvoru dáme marmeládu. Nakonec posypeme práškovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť.