Výborný recept na jablečný zákusek se smetanovým krémem a velmi jemným piškotem. Určitě si pochutnáte!
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
těsto:
130 g pšeničné mouky hladké
70 g bramborového škrobu
150 g kr. cukru
100 g másla
70 g margarínu
1 vejce
2 žloutky
Na jablečnou vrstvu :
1,5 kg jablek
2 polévkové lžíce másla
2 ks vanilkového pudinkového prášku
Krém Stracciatella:
0,5 l smetany ke šlehání 30%
250 g mascarpone
250 g řecký jogurt
0,5 šálky moučkového cukru
100 g čokoládových vloček
5 lžiček instantní želatiny
1/3 sklenice vody
dále:
1 ks. citrónové želé
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Měkké máslo, margarín a cukr vyšlehejte do pěny. Bez přerušení šlehání nejdříve přidejte jeden žloutek po druhém a pak vejce. Šlehejte ještě několik minut. Smíchejte mouku, škrob a přidejte do vaječné hmoty. Důkladně promíchejte při nejnižší rychlosti. Těsto rovnoměrně navrstvěte na pečení o rozměrech 20 x 30 cm, který je na spodní straně vyložený papírem na pečení. Těsto je dost tuhé, takže je nejlepší udělat to špachtlí.
Vložte do trouby předehřáté na 175 ° C na přibližně 25 minut a pečte, dokud nebude mít světlo-zlatou barvu (test párátkem)
Jablečná vrstva:
Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přeneste do hrnce, přidejte máslo a duste na mírném ohni 3-4 minuty. Přidejte pudinkový prášek a důkladně promíchejte. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a potom navrstvěte na těsto.
Krém Stracciatella:
Nalijte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat, potom zahříváním rozpustíme. Mascarpone vyšlehejte s práškovým cukrem a jogurtem, přidáme i vyšlehanou smetanu. Za stálého míchání přidáme želatinu. Nakonec přidejte čokoládové vločky a tentokrát znovu promíchejte už jen ručně, špachtlí.
Hotovou hmotu navrstvěte na ztuhlou jablečnou hmotu. Vložte ztuhnout do lednice a před podáváním nalijte na vrch citrónovou želatinu.
Zdroj:https://ala-piecze.blogspot.com/2019/02/ciasto-jabecznik-stracciatella.html