Papriku pěstuji každý rok, avšak čerstvá u nás není příliš populární. Vyrábím z ní lečo a tu nejúžasnější domácí pomazánku. Na topinky je nepřekonatelná, ale výborně vám ochutí i omáčky a já ji dávám i na těstoviny.

ingredience:

  • 2 kg papriky
  • 150 g rajčatového protlaku (ideálně domácího) – můžeme použít i oloupaná rajčata
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml octa
  • 4 feferonky (nebo podle toho, jak pikantní chcete pomazánku mít)
  • 2-3 lžičky soli
  • 50 g krystalového cukru

postup přípravy najdete na druhé stránce…
xx_xx

postup:

Papriku omyjeme a zbavíme stopky a jadérek. Pak spolu s očištěným česnekem a feferonkami umeleme v mlýnku na maso.

Přidáme sůl, cukr, protlak, ocet a důkladně promícháme.

Pomazánku navrstvíme do čistých sklenic na zavařování, pevně uzavřeme a sterilujeme při teplotě 85 stupňů 25 minut.

Pak necháme vychladnout a skladujeme na chladnějším, tmavém místě.

Pomazánka vydrží klidně i celý rok, tedy pokud ji do té doby nesníte.