Všichni milovníci máku, zbystřete! Máme pro vás skvělý recept na lahodný koláč, který je ideální k čaji. Nádivku si můžete přizpůsobit vlastním chuťovým pohárkům, protože zde se meze nekladou! Přejeme vám dobrou chuť.
Co budeme potřebovat:
- 200 g másla
- 170 g cukru
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g máku
- 125 ml mléka
- špetka soli
- 1 vejce
postup přípravy najdete na druhé stránce…
xx_xx
postup:
Vysypte si mák do suchého rozehřátého hrnce, zamíchejte dokud nebudete cítit příjemné makové aroma. Odstraňte z tepla, přesypte ho do misky a smíchejte s 150 g cukru.
Rozpusťte si 50 g másla, přidejte do něj zbývajících 20 g cukru a sůl. Nalijte mléko a promíchejte dohladka. Následně přidejte vajíčko a opět důkladně promíchejte.
Postupně přisypávejte mouku a vypracujte těsto tak, aby se vám nelepilo na ruce.
Vyválejte ho na tloušťku ne více než 0,3 cm. 150 g másla rozpusťte a namažte jím vrstvu těsta. Na vrch rovnoměrně rozmístěte směs máku a cukru.
Jednu stranu okraje těsta přiložte na druhou stranu. Celou délku těsta opět potřete máslem a posypte mákem. Vytvořenou vrstvu těsta opět přeložte na polovinu.
Vložte na plech a pečte 20-30 minut při teplotě 180-200 stupňů.