Dnes si řekneme, jak upéct velikonoční bochánky z vídeňského těsta – jemné, sladké, nadýchané. Pochoutky podle tohoto receptu jsou velmi chutné a vydrží dlouho čerstvé.

Recept na vídeňské těsto na velikonoční bochánky se k nám dostal z Rakouska. Tam z tohoto těsta připravují chutné jemné bochánky.

Vídeňské těsto na tyto bochánky je třeba připravovat v teplé kuchyni. Tak se postarejte, aby tam nebyl průvan – jemné kynuté těsto ho nemá rádo.

Nejprve je třeba připravit těsto, které se musí nechat uležet alespoň 8 hodin. Je velmi šikovné připravit si ho večer, protože pak můžete péct bochánky hned od rána.

Vídeňské těsto na bochánky

Těsto je dobré nechat odležet od večera, ráno prohníst a péct bochánky. Nejdůležitější je vybrat kvalitní kvasnice. Z uvedeného množství získáte přibližně 6 bochánků o hmotnosti 500 gramů.

SUROVINY NA TĚSTO

  • 500 g cukru
  • 6 vajec
  • 300 g másla
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 500 ml mléka
  • 1,5 kg pšeničné mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
  • 150 g rozinek nebo kandovaného ovoce
  • rostlinný tuk na vymazání formiček

SUROVINY NA POLEVU

  • 1–2 vaječné bílky
  • 1 čajovou lžičku citrónové šťávy
  • 1 skleničku moučkového cukru

Postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx

Zahřejte mléko tak, aby bylo teplé, ale ne horké! Rozmíchejte v něm droždí. Použijte čerstvé kvasnice, ne sušené!

Smíchejte vejce a cukr.

Pomocí mixéru šlehejte vejce s cukrem, dokud se nevytvoří nadýchaná hmota.

Rozehřejte máslo a nalijte ho do mléka s droždím.

Dále tam přidejte našlehaná vejce s cukrem.

Vše důkladně promíchejte, zakryjte utěrkou a postavte na teplé místo. Celkem to trvá zhruba 8-10 hodin, takže je nejlepší připravit těsto na noc a začít péct ráno.

Ráno promíchejte, přidejte sůl a vanilkový cukr.

Přisypte prosátou mouku.

Namočte a vysušte rozinky. Přidejte je do těsta.

Těsto hněteme po dobu nejméně 20 minut, dokud se samo nezačne odlepovat od rukou. Čím déle budete těsto hníst, tím chutnější bochánky budou.

Těsto vložte do formiček, ale naplňte je jen do 1/3. Pro pečení můžete použít kovové nebo keramické formy. Nejprve je třeba je vymazat rostlinným tukem, aby se těsto nepřilepilo ke stěnám nádob.

Jednou z nejlepších možností jsou papírové formičky pro velikonoční pečení − nemusejí se vymazávat a hotové pečivo vypadá v takovém obalu velmi hezky. Formičky postavte na teplé místo na jeden a půl až dvě hodiny a nechte těsto vzejít.

Když těsto ve formičkách dostatečně nakyne, dejte je do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme 30–50 minut. Doba pečení závisí na velikosti formiček. Propečení vyzkoušíme dřevěnou špejlí.

V mixéru ušlehejte z vajec a citrónové šťávy polevu.

Ve šlehání pak pokračujte již vidličkou, přisypávejte práškový cukr, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

Horké bochánky z vídeňského těsta potřete polevou z bílků a cukru a povrch barevně ozdobte. Dávejte pozor, poleva tuhne rychle!

Bochánky z vídeňského těsta jsou hotové. Dobrou chuť a vydařené svátky!