Citrony patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce na planetě.  Díky svým nesčetným zdravotním přínosům a jedinečné chuti se přidávají do množství jídel.

Jsou výborné například i na detoxikaci těla. Problémem však bývá, že při odšťavnění ztrácejí několik výživných látek s unikátními léčivými účinky.

Velké množství těchto látek se totiž nachází ve slupce a dužině a při jejich vytlačováni nepřechází do šťávy. Jejich zamrazení, následné strouhání a konzumace v této formě je proto lepší.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Co dokáží s tělem látky, které se nacházejí v kůře citronů

Látky obsažené v kůře citronů mají na tělo následující účinky:

  • posilují imunitní systém
  • regulují cholesterol
  • předcházejí rakovině
  • léčí rakovinu
  • potlačují bakteriální infekce
  • snižují krevní cukr a léčí cukrovku

Kromě toho se ukázalo, že citrónové bioflavonoidy a éterické oleje předcházejí vzniku astmatu, potlačují v těle záněty a detoxikují játra i ledviny.

Pozitivně také ovlivňují snižování vysokého krevního tlaku, a dokonce zmírňují či zcela odstraňují stres a depresi.

Zatímco citronová šťáva je známá tím, že obsahuje vysoký podíl vitamínu C, jeho kůra je na vitamíny ještě mnohem bohatší – a to 5 až 10násobně!

Pokračování na další straně…

xx_xx

Citrony a rakovina

Již před desetiletími vědci zkoumali vliv celých citronů na rakovinu.

Zjistili, že dokáží velmi účinně eliminovat zhoubné buňky více druhů rakoviny, včetně rakoviny plic, prsu a tlustého střeva.

A nejlepší na nich je to, že na rozdíl od takové chemoterapie  se zaměřují výhradně na rakovinné buňky, přičemž zdravým neublíží.

Podle Dr. Marilyn Glenvillové, nutriční poradkyně a expertky pro ženské zdraví, kůra citrusových plodů výrazně posiluje imunitní systém a celkové zdraví.

Také tvrdí, že zdravější je smoothie (vyrobeno rozmixováním celého ovoce, včetně kůry) než klasická vymačkaná šťáva, protože v kůře se nachází podstatně více prospěšných látek.

Jak konzumovat citrony

Nejlepší je pořídit si bio nepostřikované citrony.

Pokud takové neseženete, tak je musíte dobře umýt ve vlažné vodě. Ideální je, když si do ní ještě přidáte ocet a dobře je vydrhnete, abyste z kůry odstranili všechny pesticidy. Pak je vysušte pomocí utěrky.

Jelikož kůra citronů je poměrně hořká, konzumujte je tak, že je nejprve zamrazíte a potom nastrouháte celé, včetně dužiny, pecek a kůry.

Takto nastrouhané citróny si přidávejte do jídel, smoothie, čaje, pečiva, dezertů, salátů, polévek nebo do jiných jídel.

Dobrou chuť a pevné zdraví!

Zdroj:vylectese