Odborník na výživu doktor Igor Bukovský odpovídá v markizáckém Teleránu na různé otázky od diváků. Divácké přesvědčení uvádí na pravou míru, a bourá mýty o dietách či „ověřených“ řadách z internetu.

Tentokrát se divačka zajímala o to, zda je vhodné sladit jídlo devítiměsíčního miminku medem z domácího zdroje.

Pokračování na další straně

xx_xx

Přestože med se považuje za přírodní lék, Bukovský to nedoporučuje. Podle něj  by dítě do jednoho roku nemělo med jíst vůbec.

„Důvodem je, že med, i z nejlepších zdrojů, může obsahovat bakterii clostridium botulinum, jejíž produktem je botulotoxin. Pro dospělé není vůbec nebezpečná v těch dávkách, v jakých se může v medu vyskytnout. Malé děti však ještě nemají dobře vyvinutou střevní sliznici, imunitní systém a obecně důležité obranné mechanismy, takže clostridium v medu může pro ně znamenat i smrtelnou infekci, „  vysvětlil doktor.

Pro takové malé dětičky raději doporučuje slazení obyčejným nebo třtinovým cukrem, ale i javorovým sirupem, melasou či Stevií (ale ne listovou).

zdroj: pluska.sk