Odborník na výživu doktor Igor Bukovský odpovídá v markizáckém Teleránu na různé otázky od diváků. Divácké přesvědčení uvádí na pravou míru, a bourá mýty o dietách či „ověřených“ řadách z internetu.
Tentokrát se divačka zajímala o to, zda je vhodné sladit jídlo devítiměsíčního miminku medem z domácího zdroje.
Pokračování na další straně
xx_xxPřestože med se považuje za přírodní lék, Bukovský to nedoporučuje. Podle něj by dítě do jednoho roku nemělo med jíst vůbec.
„Důvodem je, že med, i z nejlepších zdrojů, může obsahovat bakterii clostridium botulinum, jejíž produktem je botulotoxin. Pro dospělé není vůbec nebezpečná v těch dávkách, v jakých se může v medu vyskytnout. Malé děti však ještě nemají dobře vyvinutou střevní sliznici, imunitní systém a obecně důležité obranné mechanismy, takže clostridium v medu může pro ně znamenat i smrtelnou infekci, „ vysvětlil doktor.
Pro takové malé dětičky raději doporučuje slazení obyčejným nebo třtinovým cukrem, ale i javorovým sirupem, melasou či Stevií (ale ne listovou).
zdroj: pluska.sk