Pokud se vám nechce péct náročné dezerty, tento recept vás určitě potěší. Můžete ho obměňovat tak, že vytvoříte různé verze výborného svátečního pečiva – a to vše z jediné dávky těsta.

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

350 g hladké mouky

1 bal. vanilkového cukru

1 máslo nebo Heru

250 ml smetany (33%)

špetka soli

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Ze všech surovin vymícháme těsto. Podle potřeby dosypeme hladkou mouku a vypracujeme. Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minut chvilku odpočinout chladničce. Potom vyválíme na tloušťku asi 0,5 – 1 cm a vykrajujeme formičkami. Uložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 min.

Ještě teplé obalíme pečivo ve směsi moučkového a vanilkového cukru

1. verze – Vanilkový cukr přidáme do těsta, namísto sušenek vyformujeme tvar rohlíčků a máme skvělé vánoční rohlíčky. Ještě teplé poprášíme práškovým cukrem.

2. verze – tenčí sušenky spojujeme meruňkovým džemem a pocákáme rozehřátou čokoládou

3. verze – sušenky obalíme v skořicovém cukru a do těsta přidáme i trochu citronové kůry

4. verze (speciální) na slano: těsto připravíme bez cukru, rozválíme, nakrájíme na čtverce, potřeme vajíčkem a posypeme solí. Tato varianta se peče o něco déle, ale výsledek stojí za to.

5 verze – z těsta vykrojíme hvězdičky a ty potřeme bílkovou polevou – bělmo utřené s práškovým cukrem. Pokud se obáváte surového bílky, použijte místo bílku rum.

Zdroj: Dobrenoviny.sk