Pokud máte rádi kuřecí stehýnka, toto si určitě uložte – rychlé, jednoduché a vždy budou chuť fantasticky.

Kuřecí stehýnka s oblohou a přílohou na jednom plechu

potřebujeme:

Kuřecí stehna – 5 ks

Brambory – 1 kg – 1,2 kg

Cibule – 2 kusy

Česnek – 1 stroužek

Majonéza – 200 g

Koření na kuře -1 polévková lžíce

Kari koření – 1 lžička

Pepř, sůl

postup:

Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Brambory i cibulku očistíme a nakrájíme. Majonézu smícháme s prolisovaný česnekem a ochutíme solí s kořením. Kuřecí stehna, osolíme a smícháme s většinou majonézové směsi – dobře promícháme, aby se dostala na každý kousek. Do zbylé směsi zamícháme nakrájené brambory a cibuli. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Do zapékací mísy navrstvíme zeleninu, na zeleninu uložíme kuřecí stehýnka.

Pečeme 1 hodinu při teplotě 190 stupňů.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Kuřecí stehýnka na zámecký způsob

potřebujeme:

3 ks kuřecích stehen

500 g brambor

1 červená paprika

1 mrkev

1 cuketa

1 cibule

4 stroužky česneku

4 větvičky rozmarýnu

mletá červená paprika

sůl celá kmín

máslo

Náplň:

1 starší rohlík

1 dl smetany

snítka rozmarýnu

větvička tymiánu

celerová a petrželová nať

2 plátky prorostlé slaniny

1 celé syrové vejce

sůl, pepř muškátový oříšek

postup:

Kuřecí stehna dobře očistíme a prsty si z vrchní části utvoříme prostor pod kůží. Stehna osolíme a necháme odpočinout.

Vytvoříme si trochu nádivky a to tak, že starší rohlík nakrájíme na velmi malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrová vejce. Nasekáme tymián, rozmarýn, celerovou a petrželku. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Slaninu si nakrájíme na velmi malé kostičky a necháme zprudka opéct na suché pánvičce dokřupava. Společně s vypečeným tukem přidáme k nádivkovému základu. Lehce osolíme a opepříme. Strouhneme párkrát muškátový oříšek a vše dokonale promícháme.

Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.

Po vychlazení malou lžičkou natíráme pod kůži stehen, já nedávám tlustou vrstvu, takže pokud vám nádivka zůstane, můžete z ní udělat kulky a upéct jejich vedle kuřátka.

Naplněné stehna přendáme do pekáče.

Nakrájíme si zeleninu, ochutíme solí, pepřem a dáme také na pekáč. Stroužky česneku můžeme péct celé, neloupaná.

Každé stehno potřeme máslem, pokmínujeme a posypeme zlehka mletou červenou paprikou. Uložíme větvičky rozmarýnu

Podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 60 minut.

Pak pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Kuřecí stehna na kysaném zelí

potřebujeme:

kuřecí stehna

cibule

rajčata

500 g kysaného zelí

marináda

2 PL sójové omáčky

1 PL protlaku nebo kečupu

2 PL smetany nebo majonézy

sůl, pepř

postup:

Stehna si osolíme, polijeme sójovou omáčkou, opepříme. Smícháme smetanu (majonézu) s rajčatovou omáčkou a stehna pořádně ponatierame. Nakrájíme si cibuli, orestujeme a přidáme nakrájenou kysané zelí a rajčata. Krátce podusíme a přendáme do pekáče, ale jenského skla. Na to poklademe stehna v marinádě. Pečeme do zlatova.

Kuřecí stehýnka v česnekové marinádě

potřebujeme:

10 kusů celé kuřecího stehna

Přísady do omáčky:

4 stroužky česneku

1 čajová lžička tymiánu

1 čajová lžička chilli papričky

1,5 lžičky práškové červené papriky

1 lžička pepře

sůl (dle požadavku lze použít i více nebo méně)

2 polévkové lžíce jogurtu

2 polévkové lžíce majonézy

4 polévkové lžíce olivového oleje nebo oleje

postup:

Kuřecí buchty důkladně omyjte a kůži nařízněte nožem.

Na marinádu smíchejte prolisovaný česnek s ostatními přísadami, zamíchejte s kuřecími stehýnky a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v chladničce. Ideálně by se stehýnka měli nechat marinovat celou noc, aby získali co nejlepší chuť.

Přeložíme spolu s marinádou na plech a pečeme při teplotě 235 stupňů (s funkcí ventilátor). Pečeme do zlatohněda. Podáváme s přílohou podle chuti.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Smažené stehýnka v troubě

potřebujeme:

Stehýnka (nebo celé kuře)

3-4 menší vejce

cca 5 PL mouky

cca 7-8 PL strouhanky

4 lžíce oleje

sůl a pepř

postup:

Já jsem použila jen dolní stehýnka, ale pokud použijete celé kuře, tak ho nejdříve omyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležet v chladu minimálně 15 min.

Potom každý kousek obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance. Obalené kousky poukadáme těsně vedle sebe na olejem pokapaný plech. Zbytkem oleje pokapeme kousky kuřete. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 25 min, pak obrátíme a pečeme dalších 25 min.

Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě kuře už nebudete dělat jinak. Ušetříte tak olej, nemusíte při pánvi stát a všechny kousky budou dobře propečené.

Podáváme s bramborami upravenými na různé způsoby (kaše, opékané, vařené, salát).

Stehýnka pro zaneprázdněné

potřebujeme:

600 g kuřecích stehen dolních
Žampiony (15-20 kusů)
Růžičková kapusta
2 ks lesních hub
14 kusů nových brambor
Sůl, nové koření, tymián, olej

postup:

Brambory očistíme a omyjeme, nařízneme na poloviny.

Do mísy vymazané olejem přidáme brambory. V samostatné misce smícháme umyté a nakrájené houby, růžičková kapusta, umyté stehýnka a promícháme s olejem, kořením a solí.

Navrstvíme na brambory, ještě můžeme posypat trochou soli a dáme péct. Přikryjeme alobalem av troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 30-40 minut. Potom fólii sejmeme a necháme dopéct ještě 10 minut.

Kuřecí stehýnka v hořčici

potřebujeme:

1 kg kuřecích stehen (mohou být i křídla)

1 cibule

2 lžíce rajčatového protlaku

1-2 lžíce hořčice

2 středně velké mrkve

200 g sladké smetany (dala jsem 30%)

2 lžíce nakrájené pažitky

2 lžíce másla

sůl

koření

sladká paprika

3 šálky vody ve které rozmícháme 1 bujón, nebo 3 šálky vývaru

postup:

Omyjeme a osušíme stehýnka. Posypeme solí a pepřem.

Na pánvi zahřejeme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku, dokud není zlatavá.
Přidejte maso a zlehka osmažte ze všech stran. Přidejte nakrájenou mrkvua smažíme asi 2 minuty. Nalijte 3 šálky vody, přidejte sladkou papriku a nechte vařit, dokud nebude maso jemné. Nakonec přidejte protlak smíchaný s hořčicí, bazalku a nechte ještě povařit, aby se chutě propojily. Zalijte smetanou, promíchejte a už nevařte. Pokud je to nutné, ochuťte solí a pepřem.
Posypeme nasekanou pažitkou.

je to velmi rychlé a chutné jídlo.

Pokračování na další straně…

xx_xx

sušené stehýnka

potřebujeme:

6 kusů stiehn (používáme celé stehna)

1,5 – 2 sklenice podmáslí

1 – 2 lžíce oleje,

sušený nebo čerstvý česnek

mletý bílý pepř

sladká mletá paprika

pikantní mletá paprika

sůl

postup: 

Stehýnka opláchneme a vysušíme. Podmáslí smícháme s cenakom, solí, kořením a do této marinády naložíme na noc kuřecí stehýnka – marinádu i se stehýnky můžeme dát do uzavíratelného sáčku a dobře protřepat, aby se marináda dostala na všechna místa.

Na druhý den vybereme stehýnka z chladničky a necháme přibližně půl hodinku při pokojové teplotě a pak je jen uložíme na plech vymazaný trochou oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů cca 45-60 minut, během pečení je dobré párkrát přelít stehýnka výpekem. Pokud je to nutné, podlijte během pečení trochou vody. V případě, že se stehýnka začínají svrchu příliš připékat, můžeme zakrýt alobalem a nechat odkryté i na poslední minuty.

Doporučuji, protože to maso je velmi jemné a doslova taje v ústech.

Zdroj:smakiuczucie.blogspot.com