Pokud máte rádi kuřecí stehýnka, toto si určitě uložte – rychlé, jednoduché a vždy budou chuť fantasticky.
Kuřecí stehýnka s oblohou a přílohou na jednom plechu
potřebujeme:
Kuřecí stehna – 5 ks
Brambory – 1 kg – 1,2 kg
Cibule – 2 kusy
Česnek – 1 stroužek
Majonéza – 200 g
Koření na kuře -1 polévková lžíce
Kari koření – 1 lžička
Pepř, sůl
postup:
Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Brambory i cibulku očistíme a nakrájíme. Majonézu smícháme s prolisovaný česnekem a ochutíme solí s kořením. Kuřecí stehna, osolíme a smícháme s většinou majonézové směsi – dobře promícháme, aby se dostala na každý kousek. Do zbylé směsi zamícháme nakrájené brambory a cibuli. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Do zapékací mísy navrstvíme zeleninu, na zeleninu uložíme kuřecí stehýnka.
Pečeme 1 hodinu při teplotě 190 stupňů.
Pokračování na další straně…
xx_xxKuřecí stehýnka na zámecký způsob
potřebujeme:
3 ks kuřecích stehen
500 g brambor
1 červená paprika
1 mrkev
1 cuketa
1 cibule
4 stroužky česneku
4 větvičky rozmarýnu
mletá červená paprika
sůl celá kmín
máslo
Náplň:
1 starší rohlík
1 dl smetany
snítka rozmarýnu
větvička tymiánu
celerová a petrželová nať
2 plátky prorostlé slaniny
1 celé syrové vejce
sůl, pepř muškátový oříšek
postup:
Kuřecí stehna dobře očistíme a prsty si z vrchní části utvoříme prostor pod kůží. Stehna osolíme a necháme odpočinout.
Vytvoříme si trochu nádivky a to tak, že starší rohlík nakrájíme na velmi malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrová vejce. Nasekáme tymián, rozmarýn, celerovou a petrželku. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Slaninu si nakrájíme na velmi malé kostičky a necháme zprudka opéct na suché pánvičce dokřupava. Společně s vypečeným tukem přidáme k nádivkovému základu. Lehce osolíme a opepříme. Strouhneme párkrát muškátový oříšek a vše dokonale promícháme.
Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.
Po vychlazení malou lžičkou natíráme pod kůži stehen, já nedávám tlustou vrstvu, takže pokud vám nádivka zůstane, můžete z ní udělat kulky a upéct jejich vedle kuřátka.
Naplněné stehna přendáme do pekáče.
Nakrájíme si zeleninu, ochutíme solí, pepřem a dáme také na pekáč. Stroužky česneku můžeme péct celé, neloupaná.
Každé stehno potřeme máslem, pokmínujeme a posypeme zlehka mletou červenou paprikou. Uložíme větvičky rozmarýnu
Podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 60 minut.
Pak pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
Pokračování na další straně…
xx_xxKuřecí stehna na kysaném zelí
potřebujeme:
kuřecí stehna
cibule
rajčata
500 g kysaného zelí
marináda
2 PL sójové omáčky
1 PL protlaku nebo kečupu
2 PL smetany nebo majonézy
sůl, pepř
postup:
Stehna si osolíme, polijeme sójovou omáčkou, opepříme. Smícháme smetanu (majonézu) s rajčatovou omáčkou a stehna pořádně ponatierame. Nakrájíme si cibuli, orestujeme a přidáme nakrájenou kysané zelí a rajčata. Krátce podusíme a přendáme do pekáče, ale jenského skla. Na to poklademe stehna v marinádě. Pečeme do zlatova.
Kuřecí stehýnka v česnekové marinádě
potřebujeme:
10 kusů celé kuřecího stehna
Přísady do omáčky:
4 stroužky česneku
1 čajová lžička tymiánu
1 čajová lžička chilli papričky
1,5 lžičky práškové červené papriky
1 lžička pepře
sůl (dle požadavku lze použít i více nebo méně)
2 polévkové lžíce jogurtu
2 polévkové lžíce majonézy
4 polévkové lžíce olivového oleje nebo oleje
postup:
Kuřecí buchty důkladně omyjte a kůži nařízněte nožem.
Na marinádu smíchejte prolisovaný česnek s ostatními přísadami, zamíchejte s kuřecími stehýnky a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v chladničce. Ideálně by se stehýnka měli nechat marinovat celou noc, aby získali co nejlepší chuť.
Přeložíme spolu s marinádou na plech a pečeme při teplotě 235 stupňů (s funkcí ventilátor). Pečeme do zlatohněda. Podáváme s přílohou podle chuti.
Pokračování na další straně…
xx_xxSmažené stehýnka v troubě
potřebujeme:
Stehýnka (nebo celé kuře)
3-4 menší vejce
cca 5 PL mouky
cca 7-8 PL strouhanky
4 lžíce oleje
sůl a pepř
postup:
Já jsem použila jen dolní stehýnka, ale pokud použijete celé kuře, tak ho nejdříve omyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležet v chladu minimálně 15 min.
Potom každý kousek obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance. Obalené kousky poukadáme těsně vedle sebe na olejem pokapaný plech. Zbytkem oleje pokapeme kousky kuřete. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 25 min, pak obrátíme a pečeme dalších 25 min.
Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě kuře už nebudete dělat jinak. Ušetříte tak olej, nemusíte při pánvi stát a všechny kousky budou dobře propečené.
Podáváme s bramborami upravenými na různé způsoby (kaše, opékané, vařené, salát).
Stehýnka pro zaneprázdněné
potřebujeme:
600 g kuřecích stehen dolních
Žampiony (15-20 kusů)
Růžičková kapusta
2 ks lesních hub
14 kusů nových brambor
Sůl, nové koření, tymián, olej
postup:
Brambory očistíme a omyjeme, nařízneme na poloviny.
Do mísy vymazané olejem přidáme brambory. V samostatné misce smícháme umyté a nakrájené houby, růžičková kapusta, umyté stehýnka a promícháme s olejem, kořením a solí.
Navrstvíme na brambory, ještě můžeme posypat trochou soli a dáme péct. Přikryjeme alobalem av troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 30-40 minut. Potom fólii sejmeme a necháme dopéct ještě 10 minut.
Kuřecí stehýnka v hořčici
potřebujeme:
1 kg kuřecích stehen (mohou být i křídla)
1 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
1-2 lžíce hořčice
2 středně velké mrkve
200 g sladké smetany (dala jsem 30%)
2 lžíce nakrájené pažitky
2 lžíce másla
sůl
koření
sladká paprika
3 šálky vody ve které rozmícháme 1 bujón, nebo 3 šálky vývaru
postup:
Omyjeme a osušíme stehýnka. Posypeme solí a pepřem.
Na pánvi zahřejeme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku, dokud není zlatavá.
Přidejte maso a zlehka osmažte ze všech stran. Přidejte nakrájenou mrkvua smažíme asi 2 minuty. Nalijte 3 šálky vody, přidejte sladkou papriku a nechte vařit, dokud nebude maso jemné. Nakonec přidejte protlak smíchaný s hořčicí, bazalku a nechte ještě povařit, aby se chutě propojily. Zalijte smetanou, promíchejte a už nevařte. Pokud je to nutné, ochuťte solí a pepřem.
Posypeme nasekanou pažitkou.
je to velmi rychlé a chutné jídlo.
Pokračování na další straně…
xx_xxsušené stehýnka
potřebujeme:
6 kusů stiehn (používáme celé stehna)
1,5 – 2 sklenice podmáslí
1 – 2 lžíce oleje,
sušený nebo čerstvý česnek
mletý bílý pepř
sladká mletá paprika
pikantní mletá paprika
sůl
postup:
Stehýnka opláchneme a vysušíme. Podmáslí smícháme s cenakom, solí, kořením a do této marinády naložíme na noc kuřecí stehýnka – marinádu i se stehýnky můžeme dát do uzavíratelného sáčku a dobře protřepat, aby se marináda dostala na všechna místa.
Na druhý den vybereme stehýnka z chladničky a necháme přibližně půl hodinku při pokojové teplotě a pak je jen uložíme na plech vymazaný trochou oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů cca 45-60 minut, během pečení je dobré párkrát přelít stehýnka výpekem. Pokud je to nutné, podlijte během pečení trochou vody. V případě, že se stehýnka začínají svrchu příliš připékat, můžeme zakrýt alobalem a nechat odkryté i na poslední minuty.
Doporučuji, protože to maso je velmi jemné a doslova taje v ústech.
Zdroj:smakiuczucie.blogspot.com