Máte rádi, jako já, když si přinesete z obchodu čerstvé rohlíky a ony jsou ještě teplé a krásné křupou?

Bohužel to vyžaduje časné vstávání, o to se mi tak často nechce.

Proto jsem se rozhodla vyzkoušet upéct vlastní, domácí rohlíky a i díky tomu jsem objevila tento recept. Je poměrně rychlý, dokonce jsou rohlíky ještě lepší než z pekárny.

Čas přípravy: 1 h + čas na kynutí
Porce: cca 10 kusů

ingredience

těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 ml vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 200 g kefíru
  • 20 g oleje
  • 30 g másla, změklého

náplň

  • 200 g uzeného tvrdého sýra, nakrájeného na menší tyčinky
    na potření
  • 1 vejce se dvěma lžícemi mléka
  • sezamová semínka, mák, sůl – cokoliv, co máte rádi na posypání

Postup přípravy – strany 2

xx_xx

Příprava:

1 ) Droždí, cukr a trochu mouky rozpusťte v teplé vodě a nechte chvíli odpočinout. Do mísy vysypte zbytek mouky, sůl, přilijte droždí, olej, máslo a vejce. Postupně přilévejte kefír a vypracujte hladké a viskózní těsto. Mísu zakryjte a nechte asi hodinu kynout.

krok-1

2) Těsto rozdělte na kuličky o hmotnosti přibližně 40 g. Rozválejte ho do přibližného tvaru jako na obrázcích a ke konci vložte kousek tvrdého sýra. Těsto zavineme do rohlíku a dejte na plech vyložený papírem na pečení.

krok-2

3) Připravené rohlíky potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a posypte např. Sezamovými semínky, solí či jiným zdobením.

krok-3

4) Nechte rohlíky ještě půl hodiny kynout a pak je pečte v předehřáté troubě na 220 ° C asi 20 minut nebo dozlatova.

krok-4