Pokud máte rádi placky, tak jako i já, tento recept je přesně pro vás!
Placky s názvem hychiny pocházejí ze severního Kavkazu a do jisté míry se podobají našim langošům.
Mimo jiné se liší tím, že se do nich dává nádivka – tou nejtradičnější je kombinace sýru a bylinek.
Hychiny se sýrem
ingredience:
- 400g hladké mouky
- 250ml kefíru
- 1 lžička soli
- 1 lžičku jedlé sody
- 300-400g sýru Adygei (může být i jiný)
- Bylinky (koriandr, kopr, bazalka …)
- Máslo na potření placek
Ingredience na dip:
- 200ml hustého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 3 PL nasekaných bylinek (dle chuti)
postup přípravy najdete na druhé stránce
xx_xx
Postup:
- Smíchejte sodu s kefírem, promíchejte a nechte odstát 5 minut.
Mouku smíchejte se solí, přidejte kefír a prohněťte si pružné těsto. - Hotové těsto posypeme moukou a nechte přikryté ručníkem dalších 10 minut.
- Bylinky si smíchejte s rozmačkaným nebo nastrouhaným sýrem (záleži na konzistenci sýra, jaký máte) a podle potřeby přidejte sůl.
- Rozdělte si těsto na 6 stejných kousků, z nichž každý bude tvořit placku s průměrem do 10cm. Do středu si dejte 2 PL sýrové nádivky a okraje těsta spojte dohromady.
- Otočte jej na druhou stranu a jemně ho vyválejte válečkem do tenkého kruhu o průměru 20 cm.
- Pečte na větší pánvi bez oleje po 3 minutách z každé strany. Při ukládání na sebe, je potřete rozpuštěným máslem. Před podáváním rozdělte každou placku na 4 části.
- Hotovou placku si potřete dipem, který naservírujte v samostatné misce. Ten si připravíte smícháním všech ingrediencí.
Placky jsou připraveny za velmi krátkou dobu a budou pochoutkou na společné rodinné večeři.