Francouzské makronky jsou vyhlášenou pochoutkou a dají se tvořit v mnoha různých barevných a chuťových variantách.

Základní suroviny jsou vlastně jen cukr, mandlová moučka a vaječný bílek. Příprava však vyžaduje péči a velkou trpělivost. Kdo se trochu zdlouhavého procesu přípravy makronek nebojí, bude odměněn vynikajícím výsledkem.

Na základní makronky potřebujeme:

  • 3 vaječné bílky
  • 210 g moučkového cukru
  • 125 g mandlové moučky
  • 30 g cukru krystal

Na náplň do makronek můžeme použít marmeládu, máslový krém, čokoládu ganache nebo tvarohový krém – zcela podle své vlastní chuti.

Nejlepší je začít s přípravou již několik dní dopředu. Vaječné bílky by měly být odděleny od žloutků v lednici alespoň 24 hodin a nejvíce však 5 dní.

Připravíme si tedy bílky dostatečně dlouho dopředu a žloutky použijeme na něco jiného. Ten den, kdy chceme makronky péct, vyjmeme bílky z lednice a necháme je několik hodin odpočívat při pokojové teplotě.

Samotný postup přípravy makronek najdete na druhé stránce
xx_xx

Postup přípravy

Moučkový cukr a mandlovou moučku nasypeme do misky kuchyňského robota. Asi minutu nebo dvě je spolu ještě umeleme. Stěrkou setřeme prášek ze stran a od dna a ještě na minutu robot zapneme. Musí být opravdu velmi jemný a obě přísady musí být velmi dobře promíchané a případné větší kousky, které někdy v mandlové moučce jsou, musí být rozemlety. Místo kupované moučky si můžeme mandle rozemlít sami. Pokud nemáme kuchyňského robota, musíme cukr s mandlovou moučkou opravdu velmi dobře promíchat. Pokud se tak nestane, nebudou makronky hladké.

francouzske-makronky_recept

Po rozdrcení směsi cukru a mandlové moučky vše prosejeme. Tento krok je obzvláště důležitý, pokud nemáme kuchyňského robota a nemůžeme směs rozemlít na ještě jemnější prášek.

Misku se směsí odložíme a připravíme si velkou misku z nerezové oceli. Na přípravu makronek ve Francii se používá právě miska z nerezové oceli, protože našlehané bílky v ní jsou skutečně nadýchané. Je třeba, aby miska byla studená.

Pokud není, opláchneme ji důkladně studenou vodou a osušíme. I to pomáhá bílkům, aby z nich byl dobrý sníh. Bílky přelijeme do nerezové misky a začneme je šlehat na střední obrátky. Jakmile se bílky napění, jsou bílé a metly šlehače v nich zanechávají stopu, přidáme lžíci cukru krupice.

francouzske-makronky_recept_2

Pokračujeme ve šlehání. Bílky nyní budou bílé a nadýchané, ale ještě ne pevné. Přidáváme pomaličku cukr a šleháme na vysoké otáčky, dokud sníh není tak tuhý.

francouzske-makronky_recept_3

S bílkovým sněhem je třeba zacházet velmi jemně a opatrně. Pokud chceme přidat barvu, nyní je vhodná chvíle. Na citronové makrónky například použijeme trošku žlutého potravinářského barviva a velmi jemně nastrouhanou citronovou kůru. Lehounce ji vmícháme do sněhu gumovou stěrkou. Počínáme si opatrně a nesmíme proces uspěchat, jinak bychom všechno pokazili. Pokud přidáme barvivo, budou makronky nakonec mít barvu velmi podobnou barvě v této fázi. Přidáním cukrové a mandlové směsi se barva ještě trošku zvýrazní a bude malinko světlejší.

francouzske-makronky_recept_4 francouzske-makronky_recept_5

Nyní začneme pomaličku vměšovat směs cukru a mandlové moučky. Celé množství rozdělíme na čtyři až pět dávek a pomalu gumovou stěrkou zapracujeme.

francouzske-makronky_recept_6

Připravíme si plechy na pečení a vyložíme je pečícím papírem (silikonová podložka není na makronky vhodná). Těsto naplníme a na plech vyložený papírem tvoříme malé kopečky a necháme je 20 minut odpočinout, trošku se roztečou a budou z nich hladká kolečka.

francouzske-makronky_recept_7 francouzske-makronky_recept_8

Předehřejeme troubu na 140 – 150 ° C. Makronky se budou péct přibližně 13 – 18 minut. Asi od 12. minuty je třeba je sledovat, ale nesmíme otevírat troubu. Příliš upečené budou připomínat sněhové pusinky. Pokud budou nedopečené, rozpadnou se. Nesmíme je péct příliš rychle, protože by popraskaly a zhnědly.

francouzske-makronky_recept_9

Hotové makronky vyjmeme z trouby a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Slepujeme k sobě ty makronky, které nejvíce odpovídají velikosti. K citronovým makronkím se hodí máslový krém s citronovou příchutí nebo citronový žloutkový krém (citron Curd). K růžové barvě makronek se bude nejlépe hodit malinová marmeláda.

Náplň by však rozhodně měla být dost hustá a pevná, aby neodkapávala. Slepené makronky vložíme do uzavíratelné krabice a necháme v ledničce 24 hodin. Nebudou špatné, když je sníme rovnou, ale uleželé budou mnohem lépší.

francouzske-makronky_recept_10

Limetkové makronky (místo citrónové kůry a žlutého barviva použijeme kůru z limetky a zelené barvivo.

francouzske-makronky_recept_11

Mandarinkové makronky (s mandarinkovou kůrou a oranžovým barvivem)

francouzske-makronky_recept_12

Kakaové makronky (s přidanými 15 g kakaa) s kaštanovou nádivkou.

francouzske-makronky_recept_13

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/vseprozdraviezy/?ref=ts&fref=ts