Děláme ji už roky a stále se jí nemůžeme nabažit. Největším problémem je dostat se přes ni i k jiným slavnostním chodům!

ingredience:

  • 3 l vody
  • 1 kg kysaného zelí – nakrájené na drobnější
  • 2- 3 cibule
  • 500 g uzené krkovičky
  • 350 g vepřové plece
  • 1 lžičku pepře celého
  • 4 kusy nového koření celého
  • 2 zrnka jalovce
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžičku červené papriky
  • 35 g sušených hub
  • 6 sušených švestek
  • 6 stroužků česneku
  • Olej nebo sádlo

dále budeme potřebovat:

  • 2 větší brambory
  • 100 g uzené slaniny
  • 300 g klobásy (i pálivejšiej, pokud máte rádi)
  • 500 ml zakysané smetany

postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx
postup:

Do většího hrnce nalijeme 3 litry vody a všechno koření kromě papriky a sušených hub. Dáme vařit a asi po 30 minutách přidáme i kysané zelí. Takto necháme přikryté vařit další hodinu, následně přidáme nakrájenou krkovičku.

Na samostatné pánvi si na oleji nebo sádle zpěníme cibulku, přidáme vepřovou plec, papriku, prolisovaný česnek a dusíme pár minut. Následně přidáme celou směs do hrnce a do zelňačky už hodíme i sušené švestky. Opět necháme vařit asi hodinu.

Slaninu si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme v hrnci. Tuk si můžeme odložit na později. Případně si na tuku můžeme zpěnit ještě jednu cibulku a přidat ji do zelňačky. Škvarky přidáme do zelňačky. Vše necháme ještě chvíli spolu povařit, sundáme z plamene a necháme stát 24 hodin.

Na druhý den přivedeme odleženou zelňačku opět do varu a přidáme i nakrájenou klobásu a nastrouhané brambory.

Necháme povařit asi 30 minut, pak přidáme kysanou smetanu, promícháme, necháme ještě pár minut na plameni, sundáme a naše zelňačka je hotová. Čím déle ji necháte odležet, tím chutnější bude!

Pokud chcete, aby byla zelňačka řidší, přidejte více vody.

Přejeme vám dobrou chuť!