Vynikající mini záviny z kynutého těsta s bílým jogurtem, jsou opravdu výborné a zůstanou měkoučké celé dny.
potřebujeme:
1 kg mouka hladká
200 g cukr krystalový
2 dl olej
1 dl jogurt bílý
2 ks bílky
cca 4,5 dl vlažné mléko
z 1 citronu kůra citrónová
42 g čerstvé droždí
1,5 KL
sůl
Náplň:
Nízkotučného tvarohu, vanilkový cukr, kr. cukr podle chuti
Mleté ořechy, kr. cukr, meruňkový džem, citrónová kůra
Na potření:
2 ks žloutky
kousek máslo
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
V misce smícháme nejprve mouku, cukr a sůl. Přidáme nastrouhanou kůru z 1 citronu a promícháme. Následně přidáme olej, bílky, jogurt a nabobtnalé kvasnice (kvasnice rozdrobíme v 3 dl mléka + 1 kl cukr). Zbývající cca 1,5 dl mléka přidáváme postupně při vypracování těsta. Těsto pořádně prohněteme a vypracujeme poměrně měkké těsto, které pomocí mouky prohněteme do bochníku . Vrch poprášíme moukou a necháme 1 h na teplejším místě nakynout.
Zatímco těsto kyne si připravíme nádivky. Na tvarohovou vymícháme všechny přísady dohladka a dochutíme cukrem dle chuti . Na ořechovou mleté ořechy přidáme do vařící vody s cukrem (na 400 g ořechů dávám 350 ml vody a 200 g cukru krystal), necháme přejít varem a následně dochutíme džemem a citrónovou kůrou.
Nakynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyklopíme na pomoučený vál, nejprve rozťapkáme rukama a poté každé těsto vyválíme do tvaru obdélníku tloušťky cca 6 mm. Nakrájíme na proužky a natřeme podle chuti tvarohovou nebo ořechovou nádivkou. Srolujeme do role.
Koláče poklademe na plech s papírem trochu dále od sebe a natřeme žloutkem, které jsme smíchali s par kapkami vody. Nenecháme kynout, ale hned dáme péct do trouby, kterou jsme si už dopředu rozehřáli na 190 ° C na cca 25 minut.
Zdroj:dobrenoviny.sk