Jednoduché a skutečně vynikající. Možná je znáte pod názvem Zebra nebo Gerlachovské řezy. Jsou vynikající například na slavnostní stůl, na Vánoce, nebo jen tak – jako luxusní pochoutka ke kávičce. Jsou tak fantastické, že nikdy neomrzí.

potřebujeme:

500 g polohrubé mouky

250 g hery nebo másla

50 g moučkového cukru

1 vejce

2 žloutky

20 g čerstvého droždí

3 lžíce mléka (cca 100 ml)

Špetku sody

špetku soli

Pokračování na další straně…

xx_xx

Náplň:

250 g mletých vlašských ořechů

150 ml vody

1 bal. vanilkového cukru

150 g krystalového cukru

Pár kapek rumu

Dále budeme potřebovat:

300 g rybízového džemu (případně jiného)

200 g čokoládové polevy – na povrch

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Zákusek je připraven na plechu o rozměrech 27 x 37 cm.

Nejdříve si připravíme těsto. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce. Osetou mouku smícháme s cukrem, vajíčkem, žloutky a Herou. Přidáme rozmíchané droždí, sodu, sůl a vypracujeme jednotné, hladké těsto.

Těsto rozdělíme na 3 stejné části a každou rozválíme tence – na stejně velké pláty těsta.

První plát těsta opatrně přeneseme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Plát těsta potřeme tenkou vrstvou džemu.

Připravíme si nádivku Vodu přendáme na plamen a smícháme s oběma druhy cukru. Přivedeme do varu a když se cukr rozpustí sejmeme z plamene. Přimícháme ořechy, rum, kůru z citronu a promícháme. Směs necháme vychladnout.

Na plát s rybízovým džemem navrstvíme ½ nádivky a přikryjeme druhým plátem. Ten opět potřeme džemem, zbylou nádivkou a přikryjeme posledním plátem. Propícháme vidličkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů asi 30 minut – každá trouba peče jinak, proto těsto během pečení kontrolujeme.

Upečený koláč necháme vychladnout a pomocí druhého plechu obrátíme – spodní část bude navrchu. Zalijeme čokoládovou polevou a můžeme podávat.

Zdroj:https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/zserbo-8/