Jednoduché a skutečně vynikající. Možná je znáte pod názvem Zebra nebo Gerlachovské řezy. Jsou vynikající například na slavnostní stůl, na Vánoce, nebo jen tak – jako luxusní pochoutka ke kávičce. Jsou tak fantastické, že nikdy neomrzí.
potřebujeme:
500 g polohrubé mouky
250 g hery nebo másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
3 lžíce mléka (cca 100 ml)
Špetku sody
špetku soli
Pokračování na další straně…
xx_xxNáplň:
250 g mletých vlašských ořechů
150 ml vody
1 bal. vanilkového cukru
150 g krystalového cukru
Pár kapek rumu
Dále budeme potřebovat:
300 g rybízového džemu (případně jiného)
200 g čokoládové polevy – na povrch
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Zákusek je připraven na plechu o rozměrech 27 x 37 cm.
Nejdříve si připravíme těsto. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce. Osetou mouku smícháme s cukrem, vajíčkem, žloutky a Herou. Přidáme rozmíchané droždí, sodu, sůl a vypracujeme jednotné, hladké těsto.
Těsto rozdělíme na 3 stejné části a každou rozválíme tence – na stejně velké pláty těsta.
První plát těsta opatrně přeneseme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Plát těsta potřeme tenkou vrstvou džemu.
Připravíme si nádivku Vodu přendáme na plamen a smícháme s oběma druhy cukru. Přivedeme do varu a když se cukr rozpustí sejmeme z plamene. Přimícháme ořechy, rum, kůru z citronu a promícháme. Směs necháme vychladnout.
Na plát s rybízovým džemem navrstvíme ½ nádivky a přikryjeme druhým plátem. Ten opět potřeme džemem, zbylou nádivkou a přikryjeme posledním plátem. Propícháme vidličkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů asi 30 minut – každá trouba peče jinak, proto těsto během pečení kontrolujeme.
Upečený koláč necháme vychladnout a pomocí druhého plechu obrátíme – spodní část bude navrchu. Zalijeme čokoládovou polevou a můžeme podávat.
Zdroj:https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/zserbo-8/