Dlouho jsem hledala, nakonec našla a konečně i vyzkoušela. Dávám si ho vždy na jarmarku a přiznám se, že ačkoli jsem se ho snažila napodobit i doma, nikdy se mi nepodařilo dosáhnout té správné chuti těsta.

Teprve teď jsem konečně našla recept, který je pro mě perfektní. Podplameník chutná jako z Moravského jarmarku. Je fantastický, voňavý a navíc, když máte dobrý recept, jeho příprava je skutečně jednoduchá.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml teplého mléka
  • 1 lžičku kr cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 brambory

Na vrch:

  • 350 g zakysané smetany
  • 200 g slaniny
  • 2 červené cibule

Postup přípravy najdete na druhé stránce..

xx_xx

postup:

V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než vyjde kvásek.

Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali.

Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko.

Necháme nakynout.

Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout.

Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo máslem (můžete péct i na papíře na pečení, ale na másle je nejlepší).

Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je třeba myslet na to, že těsto během pečení ještě naroste.

Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.

Šup do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.

Přejeme vám dobrou chuť!