Dlouho jsem hledala, nakonec našla a konečně i vyzkoušela. Dávám si ho vždy na jarmarku a přiznám se, že ačkoli jsem se ho snažila napodobit i doma, nikdy se mi nepodařilo dosáhnout té správné chuti těsta.
Teprve teď jsem konečně našla recept, který je pro mě perfektní. Podplameník chutná jako z Moravského jarmarku. Je fantastický, voňavý a navíc, když máte dobrý recept, jeho příprava je skutečně jednoduchá.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml teplého mléka
- 1 lžičku kr cukru
- 1 lžičku soli
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje
- ½ kostky čerstvého droždí
- 2 brambory
Na vrch:
- 350 g zakysané smetany
- 200 g slaniny
- 2 červené cibule
Postup přípravy najdete na druhé stránce..
xx_xx
postup:
V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než vyjde kvásek.
Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali.
Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko.
Necháme nakynout.
Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo máslem (můžete péct i na papíře na pečení, ale na másle je nejlepší).
Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je třeba myslet na to, že těsto během pečení ještě naroste.
Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.
Šup do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.
Přejeme vám dobrou chuť!