Štrúdl je zákusek, který má za sebou už nějakou tu historii. Začal se připravovat již od roku 1696 ve Vídni a kuchařská kniha s receptem této delikatesy je dodnes vystavena v muzeu.

Později vznikly desítky receptů s různými náplněmi: třešňové, jahodové, hruškové, ořechové, makové, tvarohové, masové, rybí, zelné či bramborové. Nejznámější z nich však je jablečná.

Hlavní tajemství úspěšného štrúdlu se skrývá v těstě. Mělo by být vyválené tence tak, aby bylo téměř průhledné.

Dnes se s Vámi podělíme o recept na domácí jablečný štrúdl. Připravit si tento lahodný dezert není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát!

ingredience:

  • 6 jablek
  • 125ml vody
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 2 PL strouhanky
  • 250g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 PL másla
  • Skořice podle chuti

postup přípravy najdete na druhé stránce..

xx_xx
postup:

Do mouky nalijte vodu, přidejte vejce a slunečnicový olej. Hmotu důkladně promíchejte.

Posypte si desku moukou a začněte na ní mísit těsto. Mělo by být pružné a nelepivé. Přikryjte ho utěrkou a nechte 25 minut v teple.

Dejte si na stůl starší ubrus, který již nepoužíváte, posypte ho moukou, položte na něj těsto a jemně ho vyválejte. Pak ho opatrně a pomalu vytahujte prsty, dokud nebude téměř průhledné.

Posypte těsto strouhankou.

Oloupejte si jablka, vyřízněte z nich střed a nakrájejte je na jemné plátky. Naskládejte je na strouhankovou vrstvu, na kterou následně přidejte cukr a skořici.

Zabalte do rolády a konce těsta dobře upevněte. Štrúdl si přemístěte na plech, vidličkou do něj udělejte pár dírek a pečte přibližně 30 minut při teplotě 190 stupňů.

Vyndejte z štrúdl z trouby – potřete máslem, posypte cukrem a pošlete do trouby na dalších 10 minut.

Teplý jablečný štrúdl můžete ozdobit čokoládovým sirupem, práškovým cukrem nebo zmrzlinou. Vaše chuťové buňky zažijí dokonalou chuť a křupavost. Dobrou chuť!