Štrúdl je zákusek, který má za sebou už nějakou tu historii. Začal se připravovat již od roku 1696 ve Vídni a kuchařská kniha s receptem této delikatesy je dodnes vystavena v muzeu.
Později vznikly desítky receptů s různými náplněmi: třešňové, jahodové, hruškové, ořechové, makové, tvarohové, masové, rybí, zelné či bramborové. Nejznámější z nich však je jablečná.
Hlavní tajemství úspěšného štrúdlu se skrývá v těstě. Mělo by být vyválené tence tak, aby bylo téměř průhledné.
Dnes se s Vámi podělíme o recept na domácí jablečný štrúdl. Připravit si tento lahodný dezert není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát!
ingredience:
- 6 jablek
- 125ml vody
- 2 PL slunečnicového oleje
- 2 PL strouhanky
- 250g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 PL másla
- Skořice podle chuti
postup přípravy najdete na druhé stránce..
xx_xx
postup:
Do mouky nalijte vodu, přidejte vejce a slunečnicový olej. Hmotu důkladně promíchejte.
Posypte si desku moukou a začněte na ní mísit těsto. Mělo by být pružné a nelepivé. Přikryjte ho utěrkou a nechte 25 minut v teple.
Dejte si na stůl starší ubrus, který již nepoužíváte, posypte ho moukou, položte na něj těsto a jemně ho vyválejte. Pak ho opatrně a pomalu vytahujte prsty, dokud nebude téměř průhledné.
Posypte těsto strouhankou.
Oloupejte si jablka, vyřízněte z nich střed a nakrájejte je na jemné plátky. Naskládejte je na strouhankovou vrstvu, na kterou následně přidejte cukr a skořici.
Zabalte do rolády a konce těsta dobře upevněte. Štrúdl si přemístěte na plech, vidličkou do něj udělejte pár dírek a pečte přibližně 30 minut při teplotě 190 stupňů.
Vyndejte z štrúdl z trouby – potřete máslem, posypte cukrem a pošlete do trouby na dalších 10 minut.
Teplý jablečný štrúdl můžete ozdobit čokoládovým sirupem, práškovým cukrem nebo zmrzlinou. Vaše chuťové buňky zažijí dokonalou chuť a křupavost. Dobrou chuť!