Tento super dort jsem jedla poprvé na dovolené a nedám na něj dopustit. Dokonce mi na něj dali recept a nyní ho můžete mít i vy
Ingredience na těsto:
- 3 bílky
- 2,5 lžíce cukru
- 1/2 PL mouky
- 50g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
Celkově vám vyjdou 3 korpusy (ingredience si vynásobte třemi), každý pečte po jednom v jednotlivé formě.
Ingredience na krém:
- 10 žloutků
- 10 PL cukru
- 5 PL mouky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 350ml mléka
- 170g másla
šlehačka:
- 350ml šlehačky
- 200 g cukru
- 120 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
postup přípravy najdete na druhé stránce..
xx_xx
Postup:
Krém: V hrnci si smíchejte žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Ještě před sevřením ji odstraňte z plamene a míchejte další minuty. Nechte vychladnout, nakrájejte si máslo na kousky a přidejte je do krému. Nakonec vše vymixujte mixérem dohladka.
Zatímco krém vychladne přejděte na těsto: Bílky si vyšlehejte do pevné pěny a za neustálého šlehání přidejte cukr, aby vám vznikla lesklá pěna.
Přidejte mouku, ořechy a jemně utřete do homogenního těsta. Položte ho do formy s pečícím papírem nebo do formy vymazané máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 20 minut a nechte vychladnout.
Cukr si rozpusťte na pánvi, nechte ho trochu zkaramelizovat a následně ho vylijte na papír na pečení.
Zkaramelizovaný cukr rychle vychladne, proto jej můžete hned přikrýt druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem ho rozdrtit na malé kousky (ne prášek), aby vám vznikla křupavá vrstva.
Křupavá šlehačka: Vyšlehejte si ze šlehačky pevnou hmotu a smíchejte ji se zkaramelizovaním cukrem a nasekanými ořechy.
Korpus potřeme krémem, šlehačkou a postup opakujte s dalšími dvěma korpusy.
Vrch dortu dozdobte podrcení karamelem a nasekanými ořechy.
Přejeme vám dobrou chuť!