Tento makový koláč s tvarohem je ideální i pro větší rodinu, ve které je mnoho mlsných jazýčků. Křehké těsto v kombinaci s Makovo-tvarohovou náplní vytváří dokonalou chuťovou harmonii. A je ho hodně, takže se ujde každému.

potřebujeme:

190 g hladké mouky

90 g másla

80 g krupicového cukru

špetka soli

Na náplň:

450 ml mléka

60 g másla

90 g krupicového cukru

100 g máku

1 vejce

90 g krupice

150 g tvarohu

špetku soli

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

V hrnci smíchejte mléko, mák, cukr a máslo. Míchejte metličkou a vařte za stálého míchání.

Do horké makové hmoty přimíchejte po malých dávkách krupici. Odstavte z tepla a nechte stát asi 20 minut.

V samostatné nádobě vymíchejte tvaroh s vejcem a špetkou soli. Vyšlehejte ručním mixérem do hladka.


Smíchejte makovou hmotu z tvarohovou. Mixujte, dokud nebude nádivka krásně hladká.

Těsto si připravte tak, že smícháte mouku, máslo, cukr a špetku soli. Těsto dobře vypracujte. Bude sypké a drobivé.

Dortovou formu o průměru 18 cm si vystelte pečícím papírem. Na dno rovnoměrně navrstvěte část těsta, na to nalijte Makovo-tvarohovou náplň a vrch opět rovnoměrně pokryjte nadrobeným těstem.


Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 – 50 minut. Horní část koláče by měla být po upečení zlatohnědá.

Koláč nechajte úplne vychladnúť a až potom ho vyberte z formy. Inak by vám nedržal tvar. Po vychladnutí ho vložte ešte na hodinu do chladničky. Po vytiahnutí prejdite ostrým nožom po obvode koláča, aby sa dobre oddelil od stien formy. Bočný diel formy dajte preč a nakrájajte. Dobrú chuť!


Zdroj: bonappeti.boltai.com