Zima je možná i vašim oblíbeným ročním obdobím, protože se s ní spojuje sníh, prázdniny, lyžování, horké čaje (s rumem) či jiné symboly této sezóny.

Nicméně je to také období, kdy se u lidí vytváří nedostatek vitaminu D a také existuje zvýšené riziko chřipek, případně dalších infekčních onemocnění jako jsou rýma či nachlazení.

Dnes vám ukážeme recept na jednu chutnou polévku, která posílí vaši imunitu, dodá vašemu tělu množství antioxidantů a dalších prospěšných látek.

Navíc, kromě zmíněných infekčních chorob, vás ochrání i před cukrovkou, Alzheimerovou chorobou či rakovinou. Stačí, že ji budete konzumovat alespoň jednou za 1 až 2 týdny.

Za své účinky vděčí více svým složkám se silnými protizánětlivými účinky. Záněty jsou totiž primární příčinou mnoha chronických a civilizačních onemocnění.

Nemoci, kterým polévka předchází

Konzumace této léčivé polévky vám pomáhá předcházet celé paletě onemocnění. Kromě již výše zmíněných chorob jsou to i:

  • alergie
  • bronchitida
  • astma
  • deprese, úzkost
  • únava
  • psoriáza
  • obezita
  • metabolické poruchy
  • Alzheimerova nemoc
  • roztroušená skleróza

Úloha stresu při zánětech

Poslední výzkumy ukazují, že jednou z hlavních příčin snížené imunity a zánětů je stres.

Každý z nás se potýká s určitou úrovní stresu, úzkosti a hektičnosti ve svém životě. Naše polévka však obsahuje složky, které se ukázaly jako účinné přírodní prostředky na snižování stresu a nervového vypětí.

Působí tak na vaše tělo komplexně – dodává mu antioxidanty, nutriční látky (vitamíny a minerály), fytonutrienty, látky potlačující záněty a také substance, které snižují stres a podporují nervovou soustavu.

Ačkoliv se na první pohled zdá, že jde pouze o obyčejnou polévku, ve skutečnosti má mnohem blíže k léku než k tradičnímu jídlu.

Pojďme se nyní už, ale blíže podívat na to, jak si ji připravit.

Ingredience a příprava polévky – strana 2

xx_xx

ingredience

Na její přípravu budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 čajová lžička kurkumy v prášku
  • 3 dcl kokosového mléka
  • 2 pokrájené jablka
  • 400 ml červené čočky
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 1 na jemno nakrájená cibule
  • 1 a 1/2 čajové lžičky skořice
  • 2 až 3 sklenice vody
  • špetka pepře
  • sůl

Příprava

Postupujte následovně:

1) Na začátek omyjte čočku ve studené vodě.

2) V hrnci rozpusťte kokosový olej a dozlatova osmahneme na něm cibuli, dokud nezměkne.

3) Pak do toho přidejte kurkumu, pepř, sůl a jablka. Povařte to asi 2 minuty za neustálého míchání.

4) Následně vložte do hrnce i čočku a zalijte to vodou. Polévku přiveďte do varu, přikryjte poklicí a na mírném ohni povařte 15 minut.

5) Na konec přidejte kokosové mléko a skořici a pokračujte ve vaření na slabém plynu, dokud čočka nezměkne.

Podle potřeby přilijte vodu, v závislosti na tom, zda máte rádi polévku raději řidší nebo hustší.

užívání

Polévku podávejte teplou, ale ne vařící. Okrášlit si ji můžete mletými dýňovými semínky nebo strouhaným kokosem.

Můžete ji konzumovat tak často, jak jen chcete. Pro co nejlepší výsledek na prevenci onemocnění je dobré si ji dát alespoň jednou týdně.

Přejeme vám dobrou chuť a také pevné a hlavně trvalé zdraví!