Tyto palačinky mě naučila moje babička, která dlouhá léta pracovala v restauraci na Moravě a její palačinky tam byly jako dezert proslulé.

Trik spočíval v tom, že nepostupovala při přípravě zcela tak, jak jsme běžně zvyklí – vše jen smíchat a šup na pánev. A právě v tom spočívá alchymie tohoto jídla.

Tajemství nejlepších palačinek

Trik spočívá ve vejcích a citrónové kůře. Vejce nepoužijeme celé, ale jen žloutky, těsto je mnohem nadýchanější a jemnější.

Trocha citronové kůry krásně otevře nové chutě a palačinky budou krásně vonět. Pokud citron vynecháte, nebo jej nemáte po ruce, přidejte 1/2 lžičky skořice a kapku rumu.

Těsto také nechte odležet alespoň 20 minut. Získá – jak to babička říkávala – správný šmrnc.

Z bílků teta dělala ten nejlepší krém na plnění palačinek – ušleháme dotuha nad parou spolu s cukrem a špetkou soli. Do sněhu pomalu vešleháme i mleté ​​ořechy, malinový džem a touto dobrotou následně plníme palačinky.

článek pokračuje na druhé stránce…

xx_xx

Na potírání pánve teta vždy používala husí pírka, mně se to také osvědčilo – pírkem jen mázneme po povrchu pánve, bude rovnoměrně vymazaný a palačinky se nepřichytí.

Základem je těsto samozřejmě dobře promíchat – já používám obyčejnou metličku, ale pokud ji nemáte po ruce, hrudky se vám v těstě neudělají, pokud budete lít mléko do mouky a ne naopak – krásně se to rozmíchá a těsto bude bez hrudek. To je takový můj nouzový trik

ingredience:

  • 2 žloutky pokojové teploty
  • 500 ml mléka
  • špetku soli
  • Moučkový cukr podle chuti
  • 50 ml minerálky nebo i obyčejné vody
  • Hladkou mouku – vařečkou ji postupně vmícháme do tekuté směsi, mouku vždy přisypáváme přímo z balení
  • Trochu strouhané citronové kůry / případně pomerančové

postup:

Utřeme žloutky s mlékem, postupně přidáváme mouku za stálého míchání a nakonec i sůl a cukr.

Smícháme a vymícháme hladké těsto.

Necháme 20 minut odležet a můžeme smažit – pánev potřeme pírkem a z obou stran, tenoučké palačinky dozlatova.

Dobrou chuť!