Tyto palačinky mě naučila moje babička, která dlouhá léta pracovala v restauraci na Moravě a její palačinky tam byly jako dezert proslulé.
Trik spočíval v tom, že nepostupovala při přípravě zcela tak, jak jsme běžně zvyklí – vše jen smíchat a šup na pánev. A právě v tom spočívá alchymie tohoto jídla.
Tajemství nejlepších palačinek
Trik spočívá ve vejcích a citrónové kůře. Vejce nepoužijeme celé, ale jen žloutky, těsto je mnohem nadýchanější a jemnější.
Trocha citronové kůry krásně otevře nové chutě a palačinky budou krásně vonět. Pokud citron vynecháte, nebo jej nemáte po ruce, přidejte 1/2 lžičky skořice a kapku rumu.
Těsto také nechte odležet alespoň 20 minut. Získá – jak to babička říkávala – správný šmrnc.
Z bílků teta dělala ten nejlepší krém na plnění palačinek – ušleháme dotuha nad parou spolu s cukrem a špetkou soli. Do sněhu pomalu vešleháme i mleté ořechy, malinový džem a touto dobrotou následně plníme palačinky.
článek pokračuje na druhé stránce…
xx_xx
Na potírání pánve teta vždy používala husí pírka, mně se to také osvědčilo – pírkem jen mázneme po povrchu pánve, bude rovnoměrně vymazaný a palačinky se nepřichytí.
Základem je těsto samozřejmě dobře promíchat – já používám obyčejnou metličku, ale pokud ji nemáte po ruce, hrudky se vám v těstě neudělají, pokud budete lít mléko do mouky a ne naopak – krásně se to rozmíchá a těsto bude bez hrudek. To je takový můj nouzový trik
ingredience:
- 2 žloutky pokojové teploty
- 500 ml mléka
- špetku soli
- Moučkový cukr podle chuti
- 50 ml minerálky nebo i obyčejné vody
- Hladkou mouku – vařečkou ji postupně vmícháme do tekuté směsi, mouku vždy přisypáváme přímo z balení
- Trochu strouhané citronové kůry / případně pomerančové
postup:
Utřeme žloutky s mlékem, postupně přidáváme mouku za stálého míchání a nakonec i sůl a cukr.
Smícháme a vymícháme hladké těsto.
Necháme 20 minut odležet a můžeme smažit – pánev potřeme pírkem a z obou stran, tenoučké palačinky dozlatova.
Dobrou chuť!