Jde o opravdu famózní recept, který má ve skutečnosti již více než sto let. Musím říci, že odkdy znám toto těsto, lístkové už vůbec nekupuji, dělám ho podle toho receptu – těsto z vody.
potřebujeme:
360 g polohrubé mouky
360 g másla
3 lžíce vody
tmavé těsto:
6 vajec
200 g moučkového cukru
50 g kakaa
70 g strouhaných oříšků
krém:
1 sáček vanilkového pudinkového prášku (v originále se dělal pudink z polohrubé mouky a mléka, já používám pudinkový prášek)
100 až 200 g moučkového cukru
250 ml mléka
1 žloutek
250 g másla
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Bílé těsto: Máslo rozdělíme na kostičky a pomocí šlehače smícháme s moukou. Po lžících přidáme ledovou vodu a těsto důkladně a rychle prohněteme. Vyklopíme na desku a ještě v rukou krátce prohněteme – vytvarujeme bochník, který zabalíme do fólie a alespoň na 2 hodiny uložíme do chladničky.
Těsto si rozdělíme na polovinu. Vystřihneme si pečící papír podle velikosti plechu a rozválíme na něm polovinu těsta. Is papírem přendáme na plech, rádýlkem nakrájíme na čtverce či obdélníky a vše v troubě vyhřáté na 170 ° C dorůžova upečeme (cca 10 až 12 minut).
Mezitím si připravíme tmavé těsto: Žloutky vyšleháme s práškovým cukrem do pěny, priemišame proseté kakao, ořechy a nakonec jemně i sníh z bílků.
Zbytek bílého těsta si rozválíme a vložíme do stejného plechu. Na bílé těsto nalijeme tmavé těsto.
Ve vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut.
Z pudinkového prášku, mléka a poloviny cukru uvaříme pudink. Když je pudink hotový, sejmeme ho z plamene a ještě do horkého vmícháme žloutek, dobře rozmícháme, ale už nevaříme. Přikryjeme fólií a necháme puding vychladnout. Nakonec do pudinku vmícháme po lžičkách našlehané máslo se zbylým cukrem, vše spolu dobře prošleháme. Krém navrstvíme an vychladlé tmavé těsto a přikryjeme čtverečky cesta. Poprášíme cukrem a podáváme.
Zdroj: Hobbymanie.tv