Vynikající domácí jablečný závin podle receptu Olgy . Závin je fantasticky chutný a rychle připraven – jednoduše tradiční recept na nezaplacení.

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
3/4 hrnku vlažného mléka
125 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 kostka droždí
1 lžíce cukru
špetka soli

Náplň:
6 ks moučných jablek
1 vanilkový cukr
50 g cukru krupice
3 lžíce strouhanky
1 lžička skořice
citronová kůra (nemusí být)

Pokračování na další straně

xx_xx

Postup:

Do části vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Přípravu na kvásek rozmícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít.

Do proseté mouky přidáme sůl, rozpuštěné a vychladlé máslo, zbylé vlažné mléko, vejce a nakonec kvásek. Dobře promícháme do hladkého těsta a na teplém místě necháme odpočívat 30 minut.

Jablka nastouháme, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

Z poloviny těsta vyválíme na kuchyňském pomoučněném válu na tloušťku 2 mm a asi 30 x 40 cm obdélník. Na vyválené těsto rozprostřeme polovinu jablečné směsi a zavineme. Připravený závin uložíme na plech s pečicím papírem. Z druhé poloviny uděláme druhý, přidáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30-35 minut (záleží na troubě). Upečený závin necháme vychladnout a pocukrujeme. Dobrou chuť !

Zdroj:receptyonline