Pecka avokáda může v závislosti na odrůdě nahradit významnou část drahého ovoce. Je škoda ji vyhodit, ale na co jiného se dá použít?

S výhledem do budoucna mohu říci, že už jedna pecka vás může zbavit ledvinových a žlučových kamenů, vyléčit poruchy trávení a snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Pecka z plodu avokáda

První věc, která vás napadne, když držíte pecku avokáda v rukou, je zasadit ho do země a nechat vyklíčit. Pokud máte trpělivost, pak i v domácích podmínkách můžete nakonec dosáhnout toho, že bude tato rostlina plodit.

Ti, kdo vyzkoušeli syrovou pecku, potvrdí, že její chuť není, mírně řečeno, nic moc. Hořkost pecky způsobuje vysoký obsah tříslovin, které ve vysokých dávkách mohou být až toxické. Pecka obsahuje persin (fungicidní toxin), který může být jedovatý pro zvířata: psy, kočky, králíky, koně, dobytek.

Na druhé straně jsou semena avokáda extrémně bohatá na draslík a fosfor, a to mnohem více než ovocná dužina. Mají baktericidní a fungicidní vlastnosti.

článek pokračuje na další stránce…

xx_xx

Obsahují saponiny, které zlepšují metabolizmus a zbavují lidské tělo „špatného“ cholesterolu. Flavonol obsažený v peckách je považován za protirakovinnou látku, která pomáhá jak při prevenci, tak při léčbě vážného onemocnění.

článek pokračuje na další stránce…

xx_xx

Aby bylo možné plně využít léčivých vlastností avokádových pecek a vyhnout se vedlejším účinkům, je třeba je řádně připravit. Před použitím je nezbytné pecku zbavit hnědého filmu a vysušit.

Potom ji nastrouhejte na struhadle a hodinu zapékejte v  troubě při nižší teplotě. Šupinky pecky by měly zrůžovět a získat zlatavě načervenalý odstín.

Výsledný prášek lze přidávat do mléčných koktejlů, smoothies, kaší nebo ovocných salátů. Přidávání avokádových pecek do potravy se doporučuje při nadváze, ateroskleróze, problémech s tlakem.

Upozorňujeme: tento produkt se nedoporučuje konzumovat v syrovém stavu.

Užitečné vlastnosti avokádových pecek

  1. Má protinádorové účinky
    Testy na potkanech a myších ukázaly, že pecky avokáda obsahují sloučeniny s protinádorovými účinky. Jak je uvedeno v „Encyklopedii přírodních složek používaných v potravinách, lécích a kosmetice“, tyto důležité příznivé účinky pecek se připisují přítomnosti flavonolu.
  2. Je přirozeným antibiotikem
    Po sérii pokusů „in vitro“ zjistili brazilští vědci, že výtažek z avokádových pecek ničí některé kvasinklové infekce (například Candida) a původce nebezpečného tropického onemocnění nazývaného žlutá horečka (jejímž přenašečem jsou moskyti).
  3. Má pozitivní účinky na trávení
    Již před dávnými stoletími používalo mnoho amerických indiánů pecky avokád pro léčbu poruch zažívacího traktu. Možná tento úžasný produkt pomůže i vám.
  4. 4. Slouží jako zdroj antioxidantů
    Avokádo je často uváděno mezi ovoci s vysokou koncentrací antioxidantů, a to platí nejen ve vztahu k dužině, ale také ve vztahu k peckám tohoto ovoce.

V roce 2003 dospěli vědci z univerzity v Singapuru k závěru, že pecka avokáda, stejně jako pecka manga, obsahuje významné množství přírodních „bojovníků“ s volnými radikály, zejména katechiny a prokyanidiny.

  1. Snižuje hladinu cholesterolu

Relevantní výsledky byly zveřejněny v časopise „Rostlinné potraviny v lidské stravě“ v březnu 2012. Účinek snižování hladiny cholesterolu je spojen s vysokým obsahem vlákniny v peckách, která zabraňuje vstřebávání škodlivých tuků v gastrointestinálním traktu.

Dalším přínosem pro kardiovaskulární systém jsou přírodní antioxidanty. Zpomalují oxidaci lipidů a tvorbu arteriálních plaků.

Prostředky na bázi avokádových pecek mají pozitivní účinky na obličejové akné, mastné vlasy a kůži a lupy. Rozdrcené pecky se používají na přípravu peelingu, obličejových masek a máchadel.

Dalším originálním způsobem využití avokádových pecek je výroba šperků a sošek. Umění pomáhá nahlížet na běžné, každodenní věci odlišným způsobem.

Pro tvorbu těchto fantastických řezbářských prací se používá to, co většina lidí vyhodí. To je něco úžasného a magického!

Recept na ledvinové kameny a žlučník

Tento recept používají lidé už dlouho a již se mu podařilo dobře se zviditelnit. Jeho původem je Indie. Jednoduchost receptury v kombinaci se skutečnou účinností vás příjemně překvapí!

Suroviny

  • 1 pecka avokáda
  • 200 ml teplé vody

PŘÍPRAVA

  1. Odstraňte z pecky hnědý povlak a osušte ji.
  2. Potom ji nařežte na tenké plátky a vložte do mixéru pro rozmělnění.
  3. Získanou práškovou hmotu zřeďte vodou. Prášek získaný z 1 střední pecky se doporučuje rozdělit na 4 dávky.
  4. Nápoj pijte nejvýš 1krát denně. Nejlépe večer před spaním. Doba trvání kůry není stanovena, vnímejte své vlastní pocity.

Dodržujte dávkování, važte si sami sebe a pečujte o své zdraví! Nezapomeňte informovat svého lékaře, že užíváte prášek z pecky avokáda.

Vaši přátelé zatím avokádo nezkoušeli? Co nejrychleji jim o tomto úžasném ovoci řekněte. Používejte ho každý den a zapomeňte na doktory!