Tento recept jsem našla jen před pár měsíci a od té doby jsme ho měli doma už nesčetněkrát. Samozřejmě, nyní před svátky ho pečeme jako na běžícím pásu. Oblíbila si ho totiž celá naše rodina. Je nesmírně křehké, jemné a úžasně chutné!

V receptu je použito cukrářské droždí , jde v podstatě o kypřící prášek, který je výborný pro přípravu křehkého těsta, vánočního a čajového pečiva. Pokud nemáte, nahraďte klasickým kypřícím práškem, případně práškem do perníku. Já ho kupujeme na internetu a používám do všeho vánočního cukroví.

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

400 g hladké mouky

260 g cukru práškového

5 žloutků

3 lžičky cukrářského droždí (Ammonium bicarbonate) – pokud nemáte použijte obyčejný kypřící prášek nebo kypřící prášek do perníku

6 lžic studené vody

750 ml smetany na šlehání (33% tuku)

3 ztužovače do šlehačky

100 g čokolády

kokos na obalení

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Cukr a 5 žloutků vyšleháme do pěny .Na pracovní desku prosejeme mouku a nalijeme do ní vyšlehanou pěnu ze žloutků .Smícháme 3 lžičky cukrářského droždí a 6 lžic vody – rozmícháme ve sklenici. Postupně přiléváme do směsi na pracovní desce a všechno promícháváme.

Když je směs promíchaná, rukama vypracujeme jednotné hladké těsto, které následně na desce vyválíme na 3 mm silný plát. Z plátu vykrajujeme kolečka.Kolečka přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme při 250 stupních asi 5 minut.Ještě dokud jsou teplé, odkrojíme z kuliček spodek.

Ze smetany na ztužovače vyšleháme tuhou šlehačku.

Potom vždy dvě polokoule naplníme šlehačkou a spojíme.Kuličky obalujeme v rozpuštěné čokoládě a strouhaném kokosu.

Zdroj:Youtube