Geniální letní oběd, dělám ho i dvakrát za týden. Dá se obměňovat na milion způsobů, můžete například přidat mleté maso, kuřecí maso, nebo připravit verzi zcela bez masíčka. Navíc, je to perfektní způsob, jak zužitkovat zbytky z chladničky . Recept známe jako selská cuketová baba.

potřebujeme:

2 menší cukety (asi 500-600g)

150 g masíčka co chladnička dala (já dala klobásku a šunku)

150 – 200 g uzeného sýra (nebo klidně i obyčejný eidam)

2 větší vejce nebo 3 menší

4 stroužky česneku

Koření dle chuti, nebo čerstvé bylinky (majoránka, Oreana, kmín …)

1-2 lžíce zakysané smetany – volitelné

1/2 bal. prášek kypřící

Sůl a pepř podle chuti

1 šálek strouhanky

olej

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

Na velkém struhadle si nastrouháme do velké mísy celou cuketu. Přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a uzeniny nakrájené nadrobno. Přidáme čerstvé nasekané bylinky nebo sušené bylinky podle chuti. Přidáme i vejce, strouhanku (trošku odložíme na vysypání plechu), prolisovaný česnek, kypřící prášek, sůl a pepř podle chuti. Rozmícháme a naložíme do vyššího plechu, který jsme si předtím vymastili olejem a vysypali troškou strouhanky. Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě asi 180 stupňů půl hodinu. Ale pro jistotu i kontrolujeme, zda je krásně upečená.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂 

Zdroj:Dobrenoviny.sk