Geniální letní oběd, dělám ho i dvakrát za týden. Dá se obměňovat na milion způsobů, můžete například přidat mleté maso, kuřecí maso, nebo připravit verzi zcela bez masíčka. Navíc, je to perfektní způsob, jak zužitkovat zbytky z chladničky . Recept známe jako selská cuketová baba.
potřebujeme:
2 menší cukety (asi 500-600g)
150 g masíčka co chladnička dala (já dala klobásku a šunku)
150 – 200 g uzeného sýra (nebo klidně i obyčejný eidam)
2 větší vejce nebo 3 menší
4 stroužky česneku
Koření dle chuti, nebo čerstvé bylinky (majoránka, Oreana, kmín …)
1-2 lžíce zakysané smetany – volitelné
1/2 bal. prášek kypřící
Sůl a pepř podle chuti
1 šálek strouhanky
olej
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
Na velkém struhadle si nastrouháme do velké mísy celou cuketu. Přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a uzeniny nakrájené nadrobno. Přidáme čerstvé nasekané bylinky nebo sušené bylinky podle chuti. Přidáme i vejce, strouhanku (trošku odložíme na vysypání plechu), prolisovaný česnek, kypřící prášek, sůl a pepř podle chuti. Rozmícháme a naložíme do vyššího plechu, který jsme si předtím vymastili olejem a vysypali troškou strouhanky. Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě asi 180 stupňů půl hodinu. Ale pro jistotu i kontrolujeme, zda je krásně upečená.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj:Dobrenoviny.sk