Díky moudrosti mé babičce a její receptem jsem dokázala prežit i těžší časy, EKD nebyly peníze a přece se muselo každý den navařit pro rodinu. Dnes již tyto řízky dělám jen jako chuťovku k filmu, nebo když je ptají vnoučata. Jsou totiž velmi oblíbené. Sedlácké řízky jsou extrémně jednoduché a velmi velmi chutné – jsou z naší zlaté potraviny, brambor :-).

Pokračování na další straně

xx_xx

Sedlácké (bídné) šnicle

potřebuji:

3 velké brambory

sůl

Trojobal (vajíčko, hladká mouka, strouhanka)

postup:

Řízky můžete dělat dvěma způsoby. Buď brambory krátce rpedvaríte a nakrájíte na hrubší proužky, nebo jako tenké chuťovečky (stačí nakrájet na tenko). Potom jako klasicky obalíme v mouce, rozšlehaném ochucených vajíčku, strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Podáváme s jakoukoli přílohou, nebo jen jako chuťkovku bez přílohy.

celerové řízky

potřebujeme:

1 velký celer

Plátky šunky nebo slaniny

Plátky tvrdého sýra

hořčice

sůl

olej

Citronová šťáva z jednoho citronu

Na trojobal:

strouhanka

hladká mouka

vejce

postup:

Celer očistíme a ořežeme tak, aby vznikl tvar co nejvíce podobný kostce – nebo ovál (hlavní je, aby měl celer co nejpravidelněji tvar). Nyní nakrájíme na plátky silné půl centimetru.

Celer dáme do vařící vody, přidáme citrónovou šťávu a necháme vařit 5 minut.

Plátky vyjmeme, osušíme a potřeme hořčicí. Na 1/2 plátků uložíme šunku, plátek sýra a podle chuti i trochu pálivé omáčky. Spojíme dva plátky dohromady a přitiskneme. Opatrně obalíme v trojobalu a smažíme jako klasické řízky.

Chuť je skutečně výborná, doporučuji vyzkoušet!

Falešné řízky ze starého chleba

potřebujeme:

500 g staršího chleba

trochu mléka

1 středně velký brambor

100 – 150 g šunky nakrájené nadrobno

Paprikovou pastu (1-2 lžíce)

Trochu čerstvé petrželky (příp. Jarní cibulky nakrájené nadrobno)

½ feferonky (pokud máte rádi pikantní)

1 vejce

80 g strouhaného sýra

1 stroužek česneku

Sůl a pepř podle chuti

postup:

Chléb nakrájíme na kostičky, vložíme do hluboké mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli odpočívat.

Když chléb změkne, vyjmeme ho z mléka a jemně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme strouhaný brambor, nadrobno nakrájenou šunku, vejce, sůl, pepř, najemno nesekanú feferonku, sýr, petrželku, prolisovaný česnek, paprikovou pastu a dobře promícháme.

Z hmoty formujeme kulaté placky, které smažíme na rostlinném oleji dozlatova.

Pokračování na další straně

xx_xx

zelné řízky

potřebujeme:

1 hlávku zelí

3 vejce

strouhanku

Slunečnicový olej na smažení

postup:

Základ přípravy zelí je správné ji nakrájet. Košťál neodstraňujte jako při přípravě dušené zelí, protože listy se rozpadnou – odstraňte jen okrajovou vnější část košťálu a potom zelí překrojte na polovinu a nakrájíte na měsíčky.

Zelí vložíme do vody a vaříme přibližně 5 minut (vodu na vaření zelí můžete osolit). Odstraníme vodu a necháme mírně vychladnout.

Vejce rozšleháme (můžeme ochutit solí a pepřem). Do samostatné misky nasypeme strouhanku. Každý kousek zelí obalíme nejprve ve vajíčku a potom v strouhanky a pak opět ve vajíčkách av strouhance. Osmažíme na oleji ze všech stran dozlatova.

Podávejte s oblíbenou omáčkou. Podle chuti můžete přidat bylinky, koření nebo sýr.

Zdroj:dobrenoviny.sk