Díky moudrosti mé babičce a její receptem jsem dokázala prežit i těžší časy, EKD nebyly peníze a přece se muselo každý den navařit pro rodinu. Dnes již tyto řízky dělám jen jako chuťovku k filmu, nebo když je ptají vnoučata. Jsou totiž velmi oblíbené. Sedlácké řízky jsou extrémně jednoduché a velmi velmi chutné – jsou z naší zlaté potraviny, brambor :-).
Pokračování na další straně
xx_xxSedlácké (bídné) šnicle
potřebuji:
3 velké brambory
sůl
Trojobal (vajíčko, hladká mouka, strouhanka)
postup:
Řízky můžete dělat dvěma způsoby. Buď brambory krátce rpedvaríte a nakrájíte na hrubší proužky, nebo jako tenké chuťovečky (stačí nakrájet na tenko). Potom jako klasicky obalíme v mouce, rozšlehaném ochucených vajíčku, strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.
Podáváme s jakoukoli přílohou, nebo jen jako chuťkovku bez přílohy.
celerové řízky
potřebujeme:
1 velký celer
Plátky šunky nebo slaniny
Plátky tvrdého sýra
hořčice
sůl
olej
Citronová šťáva z jednoho citronu
Na trojobal:
strouhanka
hladká mouka
vejce
postup:
Celer očistíme a ořežeme tak, aby vznikl tvar co nejvíce podobný kostce – nebo ovál (hlavní je, aby měl celer co nejpravidelněji tvar). Nyní nakrájíme na plátky silné půl centimetru.
Celer dáme do vařící vody, přidáme citrónovou šťávu a necháme vařit 5 minut.
Plátky vyjmeme, osušíme a potřeme hořčicí. Na 1/2 plátků uložíme šunku, plátek sýra a podle chuti i trochu pálivé omáčky. Spojíme dva plátky dohromady a přitiskneme. Opatrně obalíme v trojobalu a smažíme jako klasické řízky.
Chuť je skutečně výborná, doporučuji vyzkoušet!
Falešné řízky ze starého chleba
potřebujeme:
500 g staršího chleba
trochu mléka
1 středně velký brambor
100 – 150 g šunky nakrájené nadrobno
Paprikovou pastu (1-2 lžíce)
Trochu čerstvé petrželky (příp. Jarní cibulky nakrájené nadrobno)
½ feferonky (pokud máte rádi pikantní)
1 vejce
80 g strouhaného sýra
1 stroužek česneku
Sůl a pepř podle chuti
postup:
Chléb nakrájíme na kostičky, vložíme do hluboké mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli odpočívat.
Když chléb změkne, vyjmeme ho z mléka a jemně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme strouhaný brambor, nadrobno nakrájenou šunku, vejce, sůl, pepř, najemno nesekanú feferonku, sýr, petrželku, prolisovaný česnek, paprikovou pastu a dobře promícháme.
Z hmoty formujeme kulaté placky, které smažíme na rostlinném oleji dozlatova.
Pokračování na další straně
xx_xxzelné řízky
potřebujeme:
1 hlávku zelí
3 vejce
strouhanku
Slunečnicový olej na smažení
postup:
Základ přípravy zelí je správné ji nakrájet. Košťál neodstraňujte jako při přípravě dušené zelí, protože listy se rozpadnou – odstraňte jen okrajovou vnější část košťálu a potom zelí překrojte na polovinu a nakrájíte na měsíčky.
Zelí vložíme do vody a vaříme přibližně 5 minut (vodu na vaření zelí můžete osolit). Odstraníme vodu a necháme mírně vychladnout.
Vejce rozšleháme (můžeme ochutit solí a pepřem). Do samostatné misky nasypeme strouhanku. Každý kousek zelí obalíme nejprve ve vajíčku a potom v strouhanky a pak opět ve vajíčkách av strouhance. Osmažíme na oleji ze všech stran dozlatova.
Podávejte s oblíbenou omáčkou. Podle chuti můžete přidat bylinky, koření nebo sýr.
Zdroj:dobrenoviny.sk