Moje babička peče tyto mini-koláčky pro celou vesnici. Jsou vynikající a to nejen pro slavnostní příležitosti.
Co budeme potřebovat (na cca 160-170) kusů:
- 1 kg hladké mouky
- 4 žloutky
- 500 ml mléka
- 150 g cukru krupice
- 400 g majonézy
- ½ lžičky soli
- 2 kostky droždí
- 1 lžičku vanilkového aroma
postup přípravy najdete na druhé stránce…
xx_xx
postup:
Kvasnice si rozdrobíme, přidáme 2 lžičky cukru a nalijeme asi 200 ml teplého mléka. Počkáme, než nám vyjde kvásek.
V jiné misce smícháme mouku, zbylý cukr a mléko, ve kterém jsme si rozmíchali žloutky. Přidáme i kvásek, majonézu a vypracujeme jednotné těsto – pokud se vám zdá příliš tekuté, klidně přidejte o něco více mouky (například pokud máte větší žloutky).
Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Těsto rozdělíme na několik kousků a každý rozválíme do tvaru kruhu. Pomocí sklenice nebo hrníčku vykrajujeme kruhy. Na každý kruh můžeme navrstvit trochu náplně nebo třeba jen uložit kousek sušeného ovoce.
Zabalíme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Já jsem je už připravovala i zcela bez náplně, jen s polevou a byly velmi dobré:)
Mini-koláčky pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – čím menší jsou koláčky, tím rychleji se upečou.
Nakonec je obvykle ještě potírám polevou – já mám nejraději rumovou.
250 g moučkového cukru smícháme s 3 lžičkami rumu a 2 lžičkami horké převařené vody.
Mícháme, dokud směs nezhoustne a potom každý koláček potřeme.
Dobrou chuť!