Výborný recept, který mě naučila cukrářka z naší vesnice. Její větrníky byly tak dobré, že si je objednávali lidé z dalekého okolí. Recept se mi pokaždé vydařil!
Ingredience:
Na těsto:
- 500 ml vody
- 160 g rostlinného tuku
- 320 g polohrubé mouky
- 8 vajec
- špetku soli
Pudinkový krém:
- 1 l mléka
- 3 bal. zlatého klasu
- 5-6 lžic cukru (případně podle toho, jak máte rádi sladké)
Šlehačková náplň:
- 6 lžic kr. cukru
- 2 bal. smetany na šlehání 33% (celkem 500 ml)
poleva:
Můžeme použít karamelovou, čokoládovou, rumovou (jakoukoliv máme rádi), případně stačí jen poprášit moučkovým cukrem
postup přípravy najdete na druhé stránce…
xx_xx
postup:
Nejdříve si připravíme karamelový krém – karamelovou šlehačku. Do hrnce nebo pánve si nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat.
Když se cukr rozpustí, zhnědne a na okrajích začne bublinkovat – má přesně tu správnou chuť. Nyní do roztáté cukrové hmoty nalijeme oba balíčky šlehačky (měla by mít pokojovou teplotu, jinak bude velmi prskat).
Vše necháme převařit a stále mícháme, aby se vše správně rozpustilo a propojilo.
Sundáme z plamene a necháme vychladnout. Když hmota vychladne, přendáme ji do lednice minimálně na 12 hodin.
Potom ušleháme jako klasickou šlehačku. Je zapotřebí však počítat s tím, že směs je nejprve tekutá a šlehání trvá o něco déle. Pokud je třeba můžeme přidat i ztužovač.
Pokud se vám nechce čekat na krém 12 hodin, můžete jej nahradit obyčejnou šlehačkou – smetanu ušleháme s cukrem a ztužovačem.
Na těsto si připravíme hrnec. Nalijeme do něj vodu, přidáme tuk, přendáme na sporák a necháme rozpustit. Postupně přidáváme mouku a mícháme a mícháme, základem je, abychom těsto smíchali tak, aby se nelepilo.
Když se těsto přestane lepit na stěny a dno, je připraveno. Sundáme z plotny a necháme mírně vychladnout. Potom zašleháváme do hmoty po jednom vejci – nejdříve jedno, zašleháme a pak přidáme další.
Připravíme si plech, který vymyjeme vodou. Těsto navrstvíme do cukrářského sáčku a dávkujeme na plech do tvaru kolečka / hromádky s průměrem asi 4-5 cm. Budeme potřebovat více plechů.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů asi 20 minut. Těsto je potřeba sledovat a hlavně během pečení neotvírat troubu. Sami uvidíte, jak krásně těsto naběhne.
Na pudinkovou náplň jednoduše uvaříme pudink z mléka a cukru. Do pudinku můžete přimíchat i jednu ušlehanou šlehačku, chuť bude ještě krémovější.
Když skládáme větrníky, přísady nesmějí být teplé, vše už musíme mít vychladnuté.
Upečené větrníky rozkrojíme ostrým nožem. Nejdříve navrstvíme pudinkový krém a potom karamelovou šlehačku, přikryjeme druhou částí těsta a pokapeme polevou (případně můžeme celou vrchní část větrníku a namočit do karamelu, čokoládě nebo jiné polevě.
Máme hotovo!