Výborný recept na chleba pro každého, kdo si netroufá na recepty našich babiček, ale rád by si pochutnal na domácím chlebu.

Tento recept je zcela jednoduchý a přestože je zapotřebí počkat na vykynutí těsta, příprava vám zabere jen 10 minut času.

Čím déle necháte chléb kynout, tím více „bublinek“ bude mít uvnitř.

Já nechávám přes noc, klidně ale můžete nechat těsto odpočívat i 12 hodin.

Ingredience:
    1 šálek = 250 ml

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1,5 šálku vlažné vody
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1 lžičku soli
  • Volitelné: kmín, hrubozrnná sůl, lněná semínka …

Postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx

postup:

Všechny přísady kromě semínek smícháme v misce. Nemíchat rukou, stačí promíchat jen vařečkou, aby se všechny přísady spojily. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě přes noc, případně až 12 hodin.

Připravíme si hrnec s poklicí (takový, který můžeme vložit i do trouby), případně zapékací mísu.

Mísu nebo hrnec vložíme do trouby a necháme vyhřát na 230 stupňů. Hrnec v troubě necháme vyhřát i s poklicí.

Těsto si přendáme na pečicí papír a vložíme do horkého hrnce z trouby.

Vrch můžeme posypat kmínem nebo semínky a můžeme udělat i pár zářezů žiletkou.

Přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 220-230 stupňů 30 minut. Potom sundáme pokličku a necháme zapéct povrch chleba ještě asi 15-20 minut.

Chléb následně necháme vychladnout.

Hotovo!