Musím říct, že tento koláček je tak vynikající, že trumfne i drahé zákusky či dorty. Můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem, výborné jsou například i borůvky, třešně nebo jahody.
Nám a hlavně dětem chutná právě tento malinový.
Co budeme potřebovat:
na těsto:
- 350 g prosáté hladké mouky
- 250 g másla
- 5 žloutků
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 3 lžíce cukru
na krém:
- 5 bílků
- 2 bal. vanilkového pudinkového prášku
- 150-200 g moučkového cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 40-50 ml oleje
- 500 g ovoce – maliny, borůvky nebo jahody
postup přípravy najdete na druhé stránce..
xx_xx
postup:
Nejdříve si vypracujeme máslové těsto – sypké přísady smícháme s nastrouhaným máslem, žloutky a vypracujeme tuhé těsto. Těsto rozdělíme na dvě části (jednu o něco větší než druhou), zabalíme do fólie a vložíme do lednice odležet alespoň na 45 minut.
Když je těsto ztuhlé, připravíme plech (středně velký o rozměrech cca 30 x 20 cm) vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou nebo krupicí. Na plech nastrouháme větší polovinu těsta, jemně dlaní rozprostřeme a dáme péct do vyhřáté trouby na teplotu 180 stupňů asi na 20 minut. Pokud se vám spodní těsto nechce strouhat, jednoduše ho navrstvěte na spodek plechu v celku. Těsto necháme po upečení vychladnout.
Na krém si ušleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, vmícháme do do něj pudinkové prášky a postupně i olej. Pokud nechcete dělat bílkový krém, klidně udělejte jednoduchý tvarohový, nebo například i krém z mascarpone. V takovém případě vynechte olej (do krému z mascarpone přidejte i trochu smetany na šlehání, aby se vše snadněji smíchalo).
Na těsto navrstvíme krém, na krém uložíme ovoce a nastrouháme druhou část těsta.
Pečeme při teplotě 180 stupňů 10 při pečení zvrchu i ze spodu a následně ještě 30 minut pečeme jen svrchu.
Dobrou chuť!