Musím říct, že tento koláček je tak vynikající, že trumfne i drahé zákusky či dorty. Můžete ho udělat s jakýmkoliv ovocem, výborné jsou například i borůvky, třešně nebo jahody.

Nám a hlavně dětem chutná právě tento malinový.

Co budeme potřebovat:

na těsto:

  • 350 g prosáté hladké mouky
  • 250 g másla
  • 5 žloutků
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce cukru

na krém:

  • 5 bílků
  • 2 bal. vanilkového pudinkového prášku
  • 150-200 g moučkového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 40-50 ml oleje
  • 500 g ovoce – maliny, borůvky nebo jahody

postup přípravy najdete na druhé stránce..

xx_xx

postup:

Nejdříve si vypracujeme máslové těsto – sypké přísady smícháme s nastrouhaným máslem, žloutky a vypracujeme tuhé těsto. Těsto rozdělíme na dvě části (jednu o něco větší než druhou), zabalíme do fólie a vložíme do lednice odležet alespoň na 45 minut.

Když je těsto ztuhlé, připravíme plech (středně velký o rozměrech cca 30 x 20 cm) vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou nebo krupicí. Na plech nastrouháme větší polovinu těsta, jemně dlaní rozprostřeme a dáme péct do vyhřáté trouby na teplotu 180 stupňů asi na 20 minut. Pokud se vám spodní těsto nechce strouhat, jednoduše ho navrstvěte na spodek plechu v celku. Těsto necháme po upečení vychladnout.

Na krém si ušleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, vmícháme do do něj pudinkové prášky a postupně i olej. Pokud nechcete dělat bílkový krém, klidně udělejte jednoduchý tvarohový, nebo například i krém z mascarpone. V takovém případě vynechte olej (do krému z mascarpone přidejte i trochu smetany na šlehání, aby se vše snadněji smíchalo).

Na těsto navrstvíme krém, na krém uložíme ovoce a nastrouháme druhou část těsta.

Pečeme při teplotě 180 stupňů 10 při pečení zvrchu i ze spodu a následně ještě 30 minut pečeme jen svrchu.

Dobrou chuť!