Skvělý recept, který mě naučila naše cukrářka z vesnice. Její větrníky byly tak dobré, že si je objednávali lidé z dalekého okolí. Recept se mi pokaždé vydařil!

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500 ml vody
  • 160 g rostlinného tuku
  • 320 g polohrubé mouky
  • 8 vajec
  • špetku soli
  • Pudinkový krém:
  • 1 l mléka
  • 3 bal. zlatého klasu
  • 5-6 lžic cukru (případně podle toho, jak máte rádi sladké)

Šlehačková náplň:

  • 6 lžic kr. cukru
  • 2 bal. smetany na šlehání 33% (celkem 500 ml)

poleva:

Můžeme použít karamelovou, čokoládovou, rumovou, případně stačí jen poprášit moučkovým cukrem

postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx

postup:

Nejdříve si připravíme karamelový krém – karamelovou šlehačku. Do hrnce nebo pánve s hrubším dnem nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat.

Když se cukr rozpustí, zhnědne a na okrajích začne bublinkovat – má přesně tu správnou chuť. Nyní do roztáté cukrové hmoty nalijeme oba balíčky šlehačky (měla by mít pokojovou teplotu, jinak bude velmi prskat).

Vše necháme převařit a stále mícháme, aby se vše správně rozpustilo a propojilo. Sejmeme z plamene a necháme vychladnout.

Když hmota vychladne, přendáme ji do lednice minimálně na 12 hodin.

Potom ušleháme jako klasickou šlehačku. Je potřeba, ale počítat s tím, že směs je nejprve tekutá a šlehání trvá o něco déle. Pokud je potřeba můžeme přidat i ztužovač.

Pokud se vám nechce čekat na krém 12 hodin, můžete jej nahradit obyčejnou šlehačkou – smetanu ušleháme s cukrem a ztužovačem. S tím, že směs je nejprve tekutá a šlehání trvá o něco déle. Pokud je třeba můžeme přidat i ztužovač.

Na těsto si připravíme hrnec s hrubším dnem. Nalijeme do něj vodu, přidáme tuk, přendáme na plamen a necháme rozpustit. Postupně přidáváme mouku a mícháme a mícháme, základem je to, abychom těsto smíchali tak, aby se nelepilo.

Když se těsto přestane lepit na stěny a dno, je připravené. Sundáme z plamene a necháme mírně vychladnout. Potom zašleháváme do hmoty po jednom vejci – nejdříve jedno, zašleháme a pak přidáme další.

Připravíme si plech, který vymyjeme vodou. Těsto navrstvíme do cukrářského sáčku a dávkujeme na plech do tvaru kolečka / hromádky s průměrem asi 4-5 cm. Budeme potřebovat více plechů.

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů asi 20 minut. Těsto je potřeba sledovat a hlavně během pečení neotvírat troubu. Sami uvidíte, jak krásně těsto vyběhne.

Na pudinkovou náplň jednoduše uvaříme pudink z mléka, cukru a zlatého klasu. Teta od nás z vesnice vždy přidává do pudinku i jednu ušlehanou šlehačku, chuť je ještě krémovější.

Když skládáme větrníky, přísady nesmějí být teplé, vše už musíme mít vychladlé. Upečené větrníky rozkrojíme ostrým nožem.

Nejdříve navrstvíme pudinkový krém a potom karamelovou šlehačku, přikryjeme druhou částí těsta a pokapeme polevou (případně vezmeme celou vrchní část těsta a namočíme vrch do karamelu, čokoládě nebo jiné polevě.

Máme hotovo! Přejeme Vám dobrou chuť:)