Tyto lahodné rohlíčky můžete plnit čímkoliv – mákem, ořechy, tvarohem, povidlama a nebo jakoukoliv vaší oblíbenou náplní. Mně nejvíce chutnají s úplně obyčejnou pudinkovou náplní:)
Co budeme potřebovat:
- 6 vajec
- 200 ml smetany na šlehání (já jsem použila 30%)
- 100 g nastrouhaného másla
- 10 g soli
- 40 g kr. cukru
- 25 g čerstvého droždí
- asi 800 g mouky (já použila Bio hladkou celozrnnou mouku – Bl-55, můžete však použít i klasiku hladká extra speciál)
na pudinkovou náplň:
- 1 bal vanilkového pudingu
- 400 ml mléka
- Cukr dle chuti
na potření:
- 2 žloutky a 2 lžíce mléka na potření
postup přípravy najdete na druhé stránce…
xx_xx
postup:
Množství mouky je jen přibližné, já přidávám od oka podle konzistence těsta.
Všechny přísady na těsto jednoduše smícháme a vypracujeme měkčí těsto – hněteme, dokud těsto nepřestane lepit. Když se nelepí na ruce a na stěny mísy, je připraveno.
Necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.
Potom těsto přendáme na pracovní desku, prohněteme a rozdělíme na 14 stejných kousků – kuliček. Necháme asi 10 minut kynout.
Potom z každého kousku těsta vyválíme tvar obdélníku. Na jedné polovině ho nakrojíme na proužky a na druhé navrstvíme asi 2-3 lžičky pudinku.
Zavineme a přes vrch přendáme nakrájenou část těsta.
Uložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme žloutky smíchanými s mlékem a necháme ještě půl hodinku kynout.
Potom vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct, dokud rohlíčky na povrchu nejsou takto nádherně nahnědlé.
Dobrou chuť!