O právo, nazývat trdelník svým tradičním jídlem, se bije česká a maďarská kuchyně. Chuť trdelníku je výjimečná a široko daleko nenajdete nic, co by se jí podobalo, ale přesto se připravují zcela jednoduše. Jeho název pochází od dřevěného válce, na kterém se peče – trdlo.

Vyzkoušejte si ho připravit doma i vy

ingredience:

  • 350g polohrubé mouky
  • 100g cukru
  • 2 vejce
  • 100g vlašských ořechů
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1 lžičku suchého droždí
  • 70g másla
  • 100ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • Sůl podle chuti

Postup přípravy najdete na druhé stránce..

xx_xx

Postup

1) Rozpusťte si droždí v teplém mléce, nechte jej tak 5 minut a přikryjte ho hadříkem nebo jinou tkaninou.

2) Roztáté máslo vylijte do misky a nechte ho vychladnout. V druhé misce si smíchejte žloutky s polovinou cukru a následně je přidejte k máslu. Nyní tam můžete nalít i mléko s droždím.

3) Dejte si do mouky špetku soli a prosejte ji přes sítko. Pomalu ji za stálého míchání přidávejte do směsi, aby tam bylo co nejméně hrudek. Vypracujte si těsto a nechte ho odstát 30 minut na teplém místě.

4) Zatímco těsto vykyne, rozemelte si ořechy v mixéru, přidejte zbylý cukr a skořici.

5) Před pečením si kolem kartonových válců omotejte alobal nebo potravinářskou fólii a namažte si je olejem až po vrch fólie.

6) Vezměte si těsto a rozdělte ho na 8 kousků. Vyválejte si je do tvaru klobás o tloušťce 1,5 cm a omotejte je na váleček tak, aby vám vznikl tvar válce. Potřete těsto s lehce vyšlehanými bílky, posypte oříšky a skořicí. Válečky si položte na hrany formy tak, aby se nedotýkaly jejího dna.

7) Trdelník pečte 25-30 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.

U nás a v Česku se podává ještě horký, ale například v Maďarsku jej můžete najít i v chladnější verzi posypaný čokoládou. Na drobenku zvolte cokoli, co je dostatečně drobné na to, aby se to udrželo na křupavém karamelu.

Pokud by se vám zdál postup trochu komplikovaný, v obchodech se už dají zakoupit i formy na trdelníky!