Tento zákusek je prostě zázračný. Jeho kouzlo spočívá v tom, že do trouby vložíte jedno jednoduché těsto a vyndáte zákusek se třemi různými vrstvami.
Co budeme potřebovat:
- Plech 30 x 40 cm
- 250 g másla
- 250 g polohrubé mouky
- 1 l mléka
- 10 vajec
- 250 g cukru krupice
- 2 lžičky vanilkové aroma
- špetku soli
postup přípravy najdete na druhé stránce..
xx_xx
postup:
Aby se nám koláček správně vydařil, je nutné dodržet přesný postup a také teplota přísad je velmi důležitá. Máslo dáme před přípravou rozpustit, ale musí být vychlazené, když s ním pracujeme, stejně dobře vychlazené musí být i mléko. Je dobré, když jsou žloutky pokojové teploty a bílky naopak vychlazené.
Žloutky spolu s cukrem ušleháme do pěny. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma. Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně ho ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
Těsto má tekutou konzistenci. Teď už ho stačí jen vylít na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou.
Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut.
Zákusek je připraven, když je na vrchu zlatavý (mohou se objevit i praskliny).
Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá, zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jak má být.
Když zákusek vychladne, vložíme do chladničky a podáváme dobře vychlazený.
Dobrou chuť!