Tento recept je unikátní hned v několika bodech. Díky banánu je bábovka krásně vláčná a ne žádná suchotina.
Ořechy a čokoláda skvěle pasují k banánu a ve středu se skrývá překvapení v podobě vanilkového krému. Výborná zvláště ke kávě, ověřené.
Čas vaření: 1 h 20 minut
Porce: 12 – 18 ks
skořicová drobenka
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 60 g studeného másla, nakrájeného na kostky
těsto
- 2 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 1 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- 110 g másla, změklého
- 1 1/2 hrnku krupicového cukru
- 2 velké vejce
- 1 hrnek rozmačkaných banánů
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1/2 hrnku čokoládových kousků (volitelné)
- 1/2 hrnku vlašských ořechů, nasekaných (volitelné)
náplň
- 240 g krémového sýru (Philadelphia atd.)
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1 lžička vanilky
poleva
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
zdobení
- malé kousky čokolády (volitelné)
postup přípravy najdete na druhé stránce….
xx_xx
postup:
Předehřejte troubu na 180 ° C. Na drobenku smícháme ořechy, máslo, mouku, cukr a skořici v mixéru. Pokud nemáte mixér, můžete nejprve nasekat ořechy a pak vše zpracovat vidličkou. Potom vložte drobenku do chladničky.
V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a skořici. Ve druhé větší misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce, vanilku a banány. Postupně nasypte moučnou směs do banánové s přiléváním zakysané smetany. Promíchejte těsto dohladka a 1/4 z něj uložte do misky bokem. Do zbytku vmíchejte čokoládové kousky a ořechy. Změřte přibližně hrnek cesta a zbytek nalijte do připravené formy. Vezměte 1/4 hrnku odloženého cesta a smíchejte ho s krémovým sýrem, vanilkou a třtinovým cukrem. Takto připravenou nádivku nalijte na těsto do formy tak, aby se nedotýkala stěn.
Na náplň použijte poslední hrnek cesta, který jste si nechali. Snadno bouchněte formou o stůl, abyste uvolnili případné vzduchové bublinky. Vrch bábovky posypte připravenou drobenkou.
Pečte 55 až 60 minut na 180 ° C. Poté nechte bábovku chladit na roštu alespoň hodinu. Jemně vyjměte bábovku z formy a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile budete připraveni servírovat, smíchejte ingredience na polevu do hladké směsi a polijte jí bábovku. Posypte čokoládovými kousky, pokud chcete.