Vzácný recept, který se dnes již téměř nedělá. Prababička s kořeny v Maďarsku vám ukáže postup, jak si upéct pravý maďarský tažený štrúdl!

Pokračování na další straně…

xx_xx

potřebujeme:

těsto:

1,5 kg hladké mouky

4 vejce

2 lžíce sádla

75 g čerstvého droždí

vlažnou vodu

1 lžíci cukru

špetka soli

Pokračování na další straně…

xx_xx

postup:

V malém množství vlažné vody rozpustíme droždí a přidáme cukr. Když vyjde kvásek přidáme ostatní suroviny a nakonec sůl. Prohněteme jednotné těsto, které necháme jen pár minut odležet.

Potom těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 4 bochánky a každý potřeme sádlem, aby těsto nevyschlo. Necháme na teplém místě odležet 30-60 minut. Těsto nesmí zchladnout, jinak by popraskalo.

Nyní každý bochník těsta přeložíme na stůl a roztahujeme na co největší plochu. Těsto by mělo být tenoučké jako membrána. Babička těsto vždy roztahuje na ubruse a jak vidíte, je opravdu obrovské.

Těsto pak vždy pokapané tukem – máslem nebo sádlem, posypala mákem, cukrem a přidala i kysanou smetanu. Poté opatrně svinula pomocí ubrusu a přeložila na plech vymazaný tukem. Každý kus těsta rozdělila na 3 díly, čímž vzniklo 12 rolí. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-40 minut, dokud není povrch zlatavý.

Upečené štrúdlu poprášíme práškovým cukrem.

Zdroj:Dobrenoviny.sk