Vzácný recept, který se dnes již téměř nedělá. Prababička s kořeny v Maďarsku vám ukáže postup, jak si upéct pravý maďarský tažený štrúdl!
Pokračování na další straně…
xx_xxpotřebujeme:
těsto:
1,5 kg hladké mouky
4 vejce
2 lžíce sádla
75 g čerstvého droždí
vlažnou vodu
1 lžíci cukru
špetka soli
Pokračování na další straně…
xx_xxpostup:
V malém množství vlažné vody rozpustíme droždí a přidáme cukr. Když vyjde kvásek přidáme ostatní suroviny a nakonec sůl. Prohněteme jednotné těsto, které necháme jen pár minut odležet.
Potom těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 4 bochánky a každý potřeme sádlem, aby těsto nevyschlo. Necháme na teplém místě odležet 30-60 minut. Těsto nesmí zchladnout, jinak by popraskalo.
Nyní každý bochník těsta přeložíme na stůl a roztahujeme na co největší plochu. Těsto by mělo být tenoučké jako membrána. Babička těsto vždy roztahuje na ubruse a jak vidíte, je opravdu obrovské.
Těsto pak vždy pokapané tukem – máslem nebo sádlem, posypala mákem, cukrem a přidala i kysanou smetanu. Poté opatrně svinula pomocí ubrusu a přeložila na plech vymazaný tukem. Každý kus těsta rozdělila na 3 díly, čímž vzniklo 12 rolí. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-40 minut, dokud není povrch zlatavý.
Upečené štrúdlu poprášíme práškovým cukrem.
Zdroj:Dobrenoviny.sk