Tento skvělý jednoduchý recept ocení zejména milovníci jablek. Já ho dělám pravidelně a u nás doma ho všichni milují.

Jediný problém je ten, že nestačí ztuhnout – je hned pryč:).

Co budeme potřebovat na přípravu „Jablkáče“:

  • 750 gramů jablek, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou

na těsto:

  • 4 vejce
  • 180 g cukr práškový
  • 180 g polohrubá muka
  • 1/2 bal. prášek do pečiva
  • 1 dl olej, voda
  • kakao podle chuti
  • 2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
  • 6 dl mléko
  • cukr podle chuti
  • 1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
  • 2 kusy zakysané smetana
  • čokoláda podle chuti

postup přípravy najdete na druhé stránce…

xx_xx

postup:

Jablka oloupeme, nastrouháme, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou, vše rozložíme na plech s pečícím papírem.

Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasický piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).

Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 stupňů. Dávejte pozor, těsto se upeče opravdu rychle (17-20 min).

Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.

Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček.

Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl, bude se Vám lépe krájet.

Dobrou chuť!