Listové těsto je vynikající surovinou. Dá se připravit na řadu způsobů a snadno z něj vykouzlíte dezert i hlavní jídlo. Pokud si myslíte, že už vám dochází inspirace na dobroty z listového těsta, přinášíme vám 11 nejlepších receptů, které se rozhodně vyplatí vyzkoušet. Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Pokračování na další straně…
xx_xx15-minutové slaninové „Twister“ tyčinky
potřebujeme:
250 g rozváleného listového těsta
Hořčici (obyčejnou nebo celozrnnou)
Strouhaný tvrdý sýr
250 g slaniny nakrájené na tenké plátky
Žloutek na potření
Sezamová semínka na posypání
postup:
Troubu nastavíme na 200 stupňů a těsto přendáme na pracovní desku.
Těsto potřeme hořčicí a posypeme strouhaným sýrem. Potom na sýr uložíme plátky slaniny. Těsto nakrájíme na proužky – široké tak, jak plátky slaniny. Každý proužek cesta srolujeme do spirály a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme při teplotě
Pečeme přibližně 10-12 minut, nebo dokud těsto nebude zlatavé a křupavé.
Pokračování na další straně…
xx_xxSlaný závin se šunkou a sýrem
Skvělá večeře, která chutná stejně skvěle, ať podáváte teplou nebo na studeno . Připravte pro vaše blízké výbornou a rychlou pochoutku z listového těsta se šunkou, sýrem a lahodnými sušenými rajčaty.
potřebujeme:
1 list rozváleného listového těsta
1 ks červené cibule
100 g sušených rajčat (pokud nemáme tak můžeme použít i čerstvé rajčata které oloupeme, případně červenou papriku)
200 g šunky nakrájené na plátky
150 g strouhaného sýra
1 vejce
1 lžíci olivového oleje (příp. Rostlinného)
1 stroužek česneku
20 g rozpuštěného másla
Sůl, pepř podle chuti
Na posypání:
Sezamová semínka (případně lněné)
postup:
V misce smícháme rozšlehané vajíčko s polovinou strouhaného sýra, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Touto směsí potřeme listové těsto. Sušené rajčata namočíme do horké vody aby změkly a pak je rozložíme na těsto. Na rajčata uložíme plátky šunky a nasypeme zbytek sýra. Poslední vrstvu tvoří červená cibulka nakrájená nadrobno. Dáváme si pozor, aby náplň byla dál od krajů, jinak se nám cestu nebude dát dostatečně zavinout.
Potom těsto srolujeme, povrch propícháme vidličkou a potřeme olivovým olejem smíchaným s máslem.
Roládu přendáme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme sezamem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-35 minut.
Necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat.
Pokračování na další straně…
xx_xxRolky z listového těsta
potřebujeme:
200 g rozváleného listového těsta
70 g polosuchý salám
100 g mozzarelly
20 g tvrdého sýra
Sůl, pepř, bylinky podle chuti
postup:
Na listové těsto uložíme kolečka salámu a na vrch uložíme plátky mozzarelly, nebo jiného měkčího sýra. Potom těsto pevně srolujeme a nakrájíme na menší části. Ty přendáme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme strouhaným sýrem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme, dokud povrch cesta není zlatohnědý.
Pokračování na další straně…
xx_xxRajčatového-česnekové koláčky: Libůstkou, kterou zvládnete za pár minut
Pochoutka, která navíc i skvěle vypadá. Ukážeme vám, jak vykouzlit z listového těsta a rajčat vynikající slané koláčky. Výsledek můžete dochutit podle vlastních představ a možností vaší chladničky. Nejlépe však chutnají s bazalkou, česnekem a špetkou olivového oleje.
potřebujeme:
1 list rozváleného listového těsta
3 rajčata
50 ml mléka
1 stroužky česneku
Několik čerstvých listů bazalky
Sůl a pepř
postup:
Pokračování na další straně…
xx_xxTočený sýrový koláč z listového těsta
Listové těsto, sýrová náplň a hravé provedení. Vyzkoušejte vynikající slaný koláč s lahodnou náplní.
potřebujeme:
400 g rozváleného lísktového cesta
200 g strouhaného tvrdého sýra
100 g strouhaného měkkého sýra např. mozzarelly
1 žloutek na potření
1 lžíci sezamových semínek
postup:
Těsto nakrájíme na dlouhé proužky. Do středu každého proužku navrstvíme směs tvrdého a měkkého strouhaného sýra – podle chuti můžeme ochutit solí a pepřem. Potom okraje těsta zavineme tak, aby sýrová náplň zůstala uvnitř. Takto postupujeme při každém proužku cesta.
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Proužky ukládáme na plech tak, abychom vytvořili tvar šneka – postupujeme od středu.
Nakonec koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky. Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.
Zdroj:Dobrenoviny.sk