Mrkev, typická česká zelenina, kterou od mala známe zejména z polévek. V posledních letech se stává čím dál oblíbenější součástí našich jídelníčků také v podobě mrkvové šťávy, salátů či pomazánek. Není se čemu divu, mrkev je totiž velmi zdravá a přináší našemu tělu mnoho pozitivních účinků. Pamatujte, že nejlepší je mrkev konzumovat syrovou, vařením totiž část svých léčivých účinků, jako ostatně většina zeleniny, bohužel ztrácí.

Mrkev obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vyniká především vysokým obsahem betakarotenu neboli provitaminu A, ale obsahuje také velké množství vlákniny či antioxidantů. Z dalších vitamínů v mrkvi najdeme vitamín C, vitaminy skupiny B či vitamín E. Kromě vitaminů je bohatá i na minerální látky, především vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor a železo.

Mrkev a zrak

Mrkev je známá zejména tím, že je díky obsahu provitamínu A velmi prospěšná pro naše oči. Odborníci doporučují konzumaci syrové mrkve nebo pití mrkvové šťávy především starším lidem, neboť její pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku šedého zákalu i šerosleposti. Kromě mrkve mají vysoký obsah vitamínu A také další potraviny červenooranžové barvy, jako například granátová jablka, dýně či melouny.

Mrkev jako skvělý zdroj antioxidantů

Karotenoidy přítomné v mrkvi působí také jako antioxidanty, pomáhají z našeho těla odstranit volné radikály, chránit buňky před poškozením a redukovat zánět. Potraviny bohaté na antioxidanty jsou nezbytné pro dobré zdraví, zpomalují proces stárnutí a mohou pomáhat při prevenci rakoviny či kardiovaskulárních chorob.

Pokračování na další straně

xx_xx

Mrkev a rakovina

Nádorová onemocnění patří mezi nejčastější nemoci dnešní doby a každoročně na různé typy rakoviny umírá mnoho milionů lidí. Existuje mnoho druhů rakovin, neboť nádory mohou vzniknout ve všech tkáních našeho těla, nejčastěji ale vznikají tam, kde přirozeně dochází k rychlému množení buněk, například v trávicím traktu, dýchacích cestách a v místech, která jsou stimulována hormony. S rakovinou se nejčastěji bojuje za pomoci medikamentů a chemoterapie, pozitivní účinky v boji s touto nemocí mají ale i některé potraviny bohaté na antioxidanty a určité vitamíny, jednou z nich je právě mrkev. Zvýšená konzumace mrkve se doporučuje jako doplněk běžné léčby, neboť látky v ní obsažené, zejména vitamíny A, C a B6, pomáhají zabíjet rakovinné buňky, a zabraňují tak dalšímu růstu a šíření rakoviny.

Mrkev a krásná pleť i silná imunita

Mrkev svými antioxidačními vlastnostmi a vysokým obsahem esenciálních minerálů, jako je například draslík, prospívá také naší pleti. Je účinná v boji s akné i pigmentovými skvrnami. Zároveň chrání pokožku před vysušením, zlepšuje tón pleti a vylepšuje jizvy. Pravidelná konzumace mrkve výrazně posiluje také naši obranyschopnost, a je tak účinnou prevencí před nejrůznějšími nemocemi, zejména nachlazením a chřipkou.

Zdroj:Irecept