Švédské placky z ovesných vloček

potřebujeme:

130 g ovesných vloček

2 lžičky soli

1 lžíci medu

15 g másla

Vařící vodu – 600 g

50 g čerstvých kvasnic

650 g hladké mouky

postup:

Do misky si dáme vločky, máslo a med, sůl, zalijeme vařící vodou a necháme vychladnout na 37 stupňů. Potom přidáme kvasnice a mouku. Vše dobře vymícháme pomocí ručního šlehače.

  

Těsto necháme na teplém místě vykynout, mělo by se zvětšit 2-3 krát.

Těsto pak rozdělíme na pomoučeném vále na bochánky (asi 12 kusů) a každý rozválíme na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Propícháme vidličkou a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.

Necháme ještě 30 minut odstát a potom pečeme 6-9 minut v troubě vyhřáté na 250 stupňů. Dají se péct i na pánvi s hrubším dnem (pánev musí být suchá a dobře rozehřátá).

Chlebové placky bez droždí

Potřebujeme (8 ks):

kefír – 500 g
jedlá soda – 5 g
sůl – 4 g
mouka hladká – 600 g
rostlinný olej – 15 ml.
trochu mléka (kefír, vejce) – na potření

postup:

V misce ziešame kefír s jedlou sodou, moukou a solí. Vypracujeme jednotné těsto, na pomočených desce ho prohněteme a potřeme olejem, aby se s lepivou hmotou lépe pracovalo.

Těsto dáme do misky, přikryjeme a necháme 20 minut odpočívat.

Potom těsto rozdělíme na menší části, z nichž vyformujeme placky.

Do placek uděláme prstem jamky a potřeme trochou mléka.

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 230-250 stupňů 10-15 minut.

Pokračování na další straně…

xx_xx

tvarohové housky

potřebujeme:

275 g jemného tvarohu

60 g krupicového cukru

10 g vanilkového cukru

2 menší vejce

2 PL rostlinného oleje

špetka soli

250 g mouky

10 g prášku do pečiva

na potření: žloutek + 1 PL mléka

postup:

Jako první si rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, špetku soli, cukr, vanilkový cukr, rostlinný olej a vše spolu dobře promícháme.

Postupně přidáváme prosátou mouku a prášek do pečiva (trochu mouky, asi 10 – 20 g si nechte). Čím déle budete těsto mísit, tím budou buchty nadýchanější. Pracovní desku si posypeme moukou a přendáme na ni těsto. Těsto si vyformujeme do obdélníku a rozřízneme na 8 stejných dílů.

Z každého kousku vyformujte kuličku. Plech si vyložíme pečícím papírem, poklademe na něj buchty, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme asi 20 – 25 minut. Nechte vychladnout a můžete podávat. Přejeme dobrou chuť!

Domácí rohlíky bez kynutí

potřebujeme:

350 g hladké mouky

250 ml mléka

25 g čerstvého droždí

25-30 g rozpuštěného másla

1 lžičku cukru

1 lžičku soli

1-2 lžic mléka

postup:

Droždí rozpustíme v teplém mléce a přidáme cukr.

Mouku smícháme se solí a rozpuštěným máslem.

Potom přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Podle konzistence můžeme přidat více mouky.

Když je těsta litá (trvá to pár minut) rozdělíme ho na dva díly a posypeme moukou. Obě poloviny rozválíme na 4 stejné části (viz obrázek). Každou část rozválíme na co nejtenčí trojúhelník, který jednoduše srolujeme do tvaru rohlíčku. Konce jemně zahneme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.

Povrch rohlíčků potřeme mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 200-210 stupňů. Pečeme přibližně 15-20 minut. Dobrým tipem je během pečení umístit na dno trouby plech s vodou.

Jogurtové placky z trouby

potřebujeme:

500 g hladké mouky

1 vejce

250 ml vlažné vody

½ kostky droždí

3 lžíce oleje

1 lžičky cukru

1 lžičku soli

Na vrch:

200 ml bílého jogurtu

1 vejce

1 lžíci oleje

Pažitku, oregáno

100 g strouhaného sýra

Volitelné: zelená cibulka nakrájená nadrobno

postup:

Ze všech přísad na těsto uhetieme měkké pružné těsto. Necháme ho na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu.

Na pomoučeném vále vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na 10-12 kusů – ty vyformujeme do tvaru placek.

Jogurt rozmícháme s vajíčkem, solí a kořením. Tuto směs naneseme na každou placku a na vrch nasypeme sýr, případně zelenou cibulku.

Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut stát.

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů asi 10 minut.

Podáváme teplé.

Pokračování na další straně…

xx_xx

Housky bez kynutí

potřebujeme:

kvásek:

1 lžíci krystalového cukru

50 g čerstvého droždí

150 ml vlažného mléka

těsto:

500 g hladké mouky

100 ml oleje

150 ml vlažného mléka

2 lžičky soli (pokud připravujete housky na sladko stačí 1 lžička)

1 lžičku jedlé sody

postup:

V jedné misce smícháme přísady na kvásek. Ve druhé smícháme sypké přísady. K suchým přísadám přidáme kvásek, zbylé mléko, olej a vypracujeme hladké vláčné těsto.

Těsto přendáme na pracovní desku a krátce přimíchat v rukách. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme papírem a papír potřeme trochou oleje.

Troubu nastavíme na 190 stupňů.

Těsto rozdělíme na 10-12 částí az nich vyformujeme tvar kuliček. Kuličky můžeme naplnit, nebo upéct bez náplně, je to jen na vás.

Kuličky přendáme na plech a povrch každé potřeme olejem.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů asi 20-25 minut. Žemličky musí být na povrchu zlatavé.

Irský chlebíček bez kynutí

potřebujeme:

450 g hladké špaldové mouky

1 lžička soli

1 lžička krystalového cukru

1 lžička jedlé sody

500 g bílého jogurtu

postup:

Ve větší misce smícháme mouku, sůl, cukr, jedlou sodu a přidáme bílý jogurt.

Všechny ingredience jemně promícháme, aby se spojily do hladkého těsta. Dávejte však pozor, abyste těsto nemiesli – stačí ho jen lehce promíchat, v tom spočívá jeho kouzlo. 🙂

Těsto jemně přemístíme do zapékací mísy vystlané pečícím papírem a pomoučenýma rukama jemně vytvarujeme tvar bochníku.

Mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů cca 50 minut, nebo dokud chléb není na povrchu křupavý. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme servírovat.

Líné pagáče z kyselé smetany

potřebujeme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 tuk na pečení
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • na potření 1 vejce a sezamová semínka nebo mák na posypání
  • tuk na vymazání plechu

postup:

Ze surovin pokojové teploty uhněteme těsto. Těsto vyválíme, formičkou vykrajujeme menší pagáčiky a poklademe je na vymazaný plech.

Pagáčiky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky nebo mákem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

bramborové koblihy

potřebujeme:

1/2 kg sypkých brambor (asi 3-4 ks brambor)
60 g másla
60 g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
trochu strouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř

postup:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme je pořádně vychladnout, nejlépe v prázdném horkém hrnci, ve kterém se vařily. Zbaví se tak vody a výsledné těsto se nebude příliš lepit při pečené. Brambory oloupeme a protlačíme přes lis. Přimícháme měkké máslo, mouku, prášek do pečiva a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Sůl a pepř podle chuti. Zamícháme masu na hladké těsto, které bude odlepovat od rukou a nech chvíli odpočívat.

Na sporáku rozehřejeme litinovou plotnu, v dlaních vyformujeme malé koblihy a necháme je mírně pomoučený opékat z každé strany do zlatova. Hotové si je natřeme mastí nebo máslem mastí, požíváme jako náhradu pečiva, omáčce nebo polévku.

Polská náhrada chleba

potřebujeme:

2 hrnky mouky
4 kopcovité lžíce kefíru nebo jiné kyselé mléko
1 vajíčko

dále:

1 lžíce cukru
Polovina čajové lžičky soli
Polovina lžičky sody na pečení

postup:

Vše smícháme, vypracujeme jednotné těsto a rozválíme ho na hrubší plát. Sklenicí vykrajujeme kolečka (nebo děláme jiné tvary), které nasucho pečeme na plotně (jako lokše) nebo na pánvi s hrubším dnem. Pečeme na slabém plameni z obou stran dozlatova.

Česnekové rohlíky bez kynutí

potřebujeme:

350 g hladké mouky

250 ml mléka

25 g čerstvého droždí

25-30 g rozpuštěného másla

1 lžičku cukru

1 lžičku soli

1-2 lžic mléka

náplň:

4-5 stroužků česneku (já někdy dávám i celou hlávku)

30-40 ml oleje

trochu soli

postup:

Droždí rozpustíme v teplém mléce a přidáme cukr.

Mouku smícháme se solí a rozpuštěným máslem.

Potom přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Podle konzistence můžeme přidat více mouky.

Když je těsta litá (trvá to pár minut) rozdělíme ho na dva díly a posypeme moukou. Obě poloviny rozválíme na 4 stejné části (viz obrázek). Každou část rozválíme na co nejtenčí trojúhelník.

Na náplň si smícháme přetlačných česnek s olejem a 1/2 lžičkou soli. Každý trojúhelník potřeme touto náplní.

Pak jednoduše srolujeme do tvaru rohlíčku. Konce jemně zahneme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.

Povrch rohlíčků potřeme mlékem (já potírají i bílkem a také jsou výborné), můžeme ještě posypat semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 200-210 stupňů. Pečeme přibližně 15-20 minut. Dobrým tipem je během pečení umístit na dno trouby plech s vodou.

Ještě nakonec potřete prolisovaným česnekem smíchaným s trochou oleje, aby byl léčivý efekt silnější!

Zdroj:Dobrenoviny.sk